Podžić: Armija RBiH je izrasla iz naroda

Preporučujemo

Povodom obilježavanja 28. godišnjice Armije RBiH i 15 godina od formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ministar odbrane BiH Sifet Podžić je uputio poruku u kojoj podsjeća da je Armija Republike BiH formirana 15. aprila 1992. godine i da je bila zvanična oružana snaga međunarodno priznate i suverene države Bosne i Hercegovine.

– Taj datum obilježavamo kao Dan Armije Republike BiH. Tog 15. aprila prije 28 godina, Odlukom Predsjedništva Republike BiH, stvorena je oružana sila čiji je cilj bio da odbrani suverenitet i nezavisnost međunarodno priznate države Republike BiH i da sačuva cjelovitost BiH, kao slobodne države svih njenih građana i naroda – navodi Podžić.

Napominje da je Armija Republike BiH formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organiziranih patriotskih snaga i „izrasla je iz naroda i dala je svoj puni doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu“.

Po njegovim riječima, pored vojničkog profesionalizma, pripadnici ARBiH su njegovali i sve vrijednosti zajedničkog života u BiH.

– U toj časnoj borbi, u tim dramatičnim historijskim događajima i stradanjima, Armija RBiH je osigurala uslove za stvaranje mira, a kasnije stvorila i pretpostavke za proces odbrambenih reformi, nove odbrambene strukture i stvaranje jedinstvenih oružanih snaga BiH. Ponosni smo na tu činjenicu i zbog toga imamo moralnu obavezu da u saradnji s udruženjima boraca i organizacijama na različitim nivoima, baštinimo sjećanje na sve šehide i poginule borce Armije Republike BiH – kazao je ministar Podžić.

Istaknuvši značaj 2. pješadijskog (rendžerskog) puka ministar Podžić je poručio da „tekovine čiste i neukaljane prošlosti Armije RBiH, sa ponosom njeguje i baštini 2. pješadijski (rendžerski) puk OSBiH“.

Dodao je da je Drugi pješadijski (rendžerski) puk Oružanih snaga BiH prepoznatljiv u strukturi Oružanih snaga BiH. Prisutan je u svim dijelovima Bosne i Hercegovine prilikom obilježavanja značajnih datuma ARBiH, kroz saradnju sa civilnim strukturama, boračkim asocijacijama, kroz ustupanje resursa i drugim aktivnostima, čime su postali najvažniji faktor u njegovanju identiteta ARBiH.

– Isto tako, kao i Oružanim snagama BiH u cjelini, mi vodimo brigu o transparentnosti, toleranciji, otvorenosti i uzajmnom poštovanju. A sve to u cilju daljeg jačanja Oružanih snaga BiH, naše odlučnosti da dokažemo da smo uvijek na usluzi svim građanima i civilnim institucijama naše države. Još jednom, čestitam 28. godišnjicu osnivanja ARBiH i 15. godišnjicu od formiranja 2. pješadijskog (garadijskog) puka Oružanih snaga BiH – istakao je na kraju svoje poruke ministar odbrane BiH Sifet Podžić, saoopćeno je iz tog ministarstva.

Najnovije

spot_img