Podrška Turske Memorijalnom centru Potočari

Podrška Turske Memorijalnom centru Potočari

129
0
PODIJELI

Republika Turska je putem Saveza turskih općina i gradova (TDBB) podržala Memorijalni centar Potočari – Srebrenica, saopćeno je iz Memorijalnog centra.

Potpisan je Protokol vrijedan 80.000 eura, koji se odnosi na zamjenu i rekonstrukciju krova na bivšoj hali gotovih proizvoda, koja se koristi za smještaj tabuta i posmrtnih ostataka žrtava genocida, kao i za druge potrebe Memorijalnog centra.

Protokol su potpisali predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Nisvet Mujanović i generalni sekretar Saveza turskih općina i gradova Fahri Solak.

– Ova podrška nam je od velike važnosti s obzirom na to da znamo koliki je uticaj Republike Turske u cijelom svijetu. Predstavnici TDBB-a su prihvatili da u cijelosti finansiraju ovaj projekt. To dovoljno govori o njihovoj svijesti i značaju Srebrenice za ovu naciju. Materijalna podrška nam jeste važna, ali podjednako nam je važna i činjenica da smo tretirani kao bratska zemlja – istaknuo je Mujanović.

On je također podsjetio da je nedavno Evropski parlament usvojio šest od osam predloženih amandmana na rezoluciju o Srbiji na odnos srbijanskih vlasti prema genocidu u Srebrenici.

– Priznavanje genocida u Srebrenici osnovni je korak ka putu u EU, jasnu je poruku uputio Evropski parlament – zaključio je Mujanović.