Podignuta optužnica protiv Slađana Pajića za ratne zločine u Vlasenici

Podignuta optužnica protiv Slađana Pajića za ratne zločine u Vlasenici

112
0
PODIJELI

Optuženi Pajić Slađan (1970.), tereti se za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava bošnjačke nacionalnosti, kao i mučenje, premlaćivanje i zlostavljanje nezakonito zatočenih civila.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, optuženog tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Da je tijekom 1992. godine, u 3 navrata, naoružan i u uniformi, došao u kuću ženske osobe bošnjačke nacionalnosti, te nad žrtvom, prijeteći da će ubiti njene najbliže srodnike koji su bili zatočeni u logoru Sušica, uz prijetnje oružjem, počinio silovanje.

Da je počinio silovanje malodobne žrtve bošnjačke nacionalnosti, koja je u vrijeme počinjenja zločina ima 13 godina.

Da je tijekom 1992. godine, mučio, tukao i zlostavljao na ponižavajuće načine, četvoricu muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni u prostorijama SUP-a u Vlasenici, od kojih je jedna od žrtava bila malodobnik.
Da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Tužiteljstvo BiH navode optužbe će dokazivati pozivanjem 24 svjedoka i prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

S obzirom da se optuženi nalazi u bjekstvu, te se prema saznanjima nalazi na području Srbije, ranije je zatraženo raspisivanje međunarodne potjernice za navedenim optuženim.