Podignuta optužnica protiv policajca iz Tuzle zbog ubistva Amre Kahrimanović

Preporučujemo

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv policijskog službenika Elvisa Ćustendila, kojeg terete za ubistvo Amre Kahrimanović u Tuzli. Optužnicu je potvrdio i Kantonalni sud u Tuzli.

Policijski službenik Elvis Ćustendil početkom februara ove godine s više hitaca iz službenog pištolja usmrtio je Amru Kahrimanović u tržnom centru na Brčanskoj malti u Tuzli.

Iako nije smio, on je kod sebe imao pištolj za vrijeme godišnjeg odmora, a da li je sankcionisan unutrašnji propust u redovima Uprave policije MUP-a TK do danas javnosti nije saopćeno.

Nedugo nakon ubistva, Ćustendil je uhapšen, a četiri mjeseca kasnije, Tužilaštvo Tuzlanskog protiv njega je podiglo optužnicu.

“Ćustendil je optužen da je u alkoholiziranom stanju, nakon što je suvlasnica ugostiteljskog objekta u Tržnom centru u Tuzli Amra Kahrimanović oko 21 sat došla kako bi se objekat zatvorio i izašla iz prostora, naglo ustao I krenuo za oštećenom. Tada je u holu tržnog centra iz neposredne blizine, iz službenog pištolja Uprave policije MUP-a TK u kojoj je bio zaposlen u Operativnom centru, na podmukao način ispalio jedan hitac u leđa oštećene, a nakon toga je, dok je žrtva ležala na podu, ispalio još 15 hitaca u različite dijelove tijela i usmrtio je”, navedeno je iz Tužilaštva TK.

Tužilaštvo je istragu u ovom predmetu provelo sa Federalnom upravom policije. Tokom istrage obavljeno je i 11 vještačenja.

“Između ostalih, od vještaka neuropsihijatra i kliničkog psihologa, vještaka sudske medicine, DNK analiza, balistička i hemijska vještačenja, vještačenje mobitela i digitalnih zapisa (snimaka), kao i druga stručna vještačenja koje je uradila Federalna uprava policije. U svojstvu svjedoka je saslušan veći broj osoba, a uz optužnicu je nadležnom sudu priloženo oko 230 različitih materijalnih dokaza”, dodaju iz Tužilaštva TK.

Vještaci neuropsihijatar i klinički psiholog su u nalazu i mišljenju utvrdili da kod optuženog nema privremene ili trajne duševne bolesti psihotičnog tipa, te da je njegova sposobnost da shvati značaj i posljedicu krivičnog djela smanjena, ali ne bitno i da je sposoban da učestvuje u sudskom postupku.

Postupajući tužilac je Kantonalnom sudu Tuzla predložio da mu se nakon potvrđivanja optužnice produži mjera pritvora, koja može trajati najduže tri godine tokom krivičnog postupka, jer se za krivično djelo iz optužnice može izreči kazna zatvora od najmanje 10 godina do dugotrajne kazne zatvora (45 godina).

U skorije vrijeme se očekuje ročište u sudu o prijedlogu za produženje pritvora, a prethodno rješenje o produženju pritvora traje do kraja juna 2024. godine.

“U drugom predmetu postupajući tužilac provodi intenzivne provjere i istražne radnje sa istražiteljima Federalne uprave policije o eventualnim propustima i postupanju odgovornih osoba u Upravi policije MUP-a TK, a koje se odnose na činjenicu da je Ćustendil posjedovao službeno oružje MUP-a TK dok je bio na godišnjem odmoru i koje je koristio prilikom izvršenja krivičnog djela, kao i neke druge okolnosti vezane za postupanju policijskih službenika MUP-a TK koji su prethodili ovom događaju”, kazali su iz Tužilaštva TK.

U ovom predmetu su provjere i dalje u toku i nije donesena tužilačka odluka o tome ima li ili nema elemenata krivične odgovornosti nekog policijskog službenika.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img