Podignuta optužnica protiv Gorana Viškovića zbog zločina u Vlasenici i Milićima

Preporučujemo

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Gorana Viškovića zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Vlasenice i Milića.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Viškovića, zvanog Vjetar, rođenog 1954. godine u Vlasenica, koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora.

Optuženi se tereti da je u periodu od aprila 1992. godine do kraja 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području opština Vlasenica i Milići, kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske – VP 7926 Milići, učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva.

Prema navodima optužnice, optuženi je u više navrata, uniformisan i naoružan, zajedno sa njemu poznatim vojnicima, učestvovao u nezakonitom oduzimanju fizičke slobode bošnjačkog civilnog stanovništva i njihovom odvođenju u prostorije SJB Vlasenica, Opštinskog suda i zatvoreničkog objekta “Sušica”. Nad njima su počinili druga nečovječna djela u namjeri nanošenja ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja kod većeg broja civila nesrpske nacionalnosti.

Osim toga, tereti se da je lično učestvovao u ubistvima osam civila bošnjake nacionalnosti, koji su bili zatvoreni u zatvoreničkom objektu “Sušica” u Vlasenici. Počinjeni zločini izazvali su veliki strah za živote i sigurnost kod civila bošnjačke nacionalnosti koji su ostali živjeti na području Vlasenice nakon aprila 1992. godine.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 44 svjedoka, vještaka sudske medicine i prilaganjem više desetina materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Najnovije

spot_img