Počinje suđenje pripadnicima Zvorničke brigade VRS za genocid u Srebrenici

Preporučujemo

U Sudu Bosne i Hercegovine ove sedmice počet će suđenje šestorici nekadašnjih visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) optuženima za genocid u Srebrenici.

Suđenje Lazaru Ristiću, Sretenu Miloševiću, Mladenu Mihajloviću, Dragoju Ivanoviću, te Stanoju i Miloradu Birčakoviću počet će u četvrtak, 4. jula.

Oni se terete da su – za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova na području Zaštićene zone Ujedinjenih nacija Srebrenica, u svojstvu nekadašnjih visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade – svjesno pružali pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata pri počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo je ranije navelo da su optuženi učestvovali u zarobljavanju i prisilnom zatvaranju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka u fiskulturnu salu škole “Grbavci” u Orahovcu, te operaciji transporta zarobljenika na mjesto strijeljanja na lokalitetima u blizini škole, gdje je ubijeno više od 800 žrtava, a tijela – pomoću mehanizacije – ukopavana u dvije masovne grobnice.

Početak suđenja Vinku Radoviću, Dragomiru Vasiću i Petku Paniću za prisilno preseljenje, nečovječno postupanje i zatvaranje civila na području Zvornika, najavljen je za utorak, 2. jula.

Radovića, Vasića i Panića optužnica tereti da su pomagali u prisilnom preseljenju oko četiri hiljade bošnjačkih civila iz Đulića, Klise i drugih sela. Nekima se na teret stavlja da su pomagali u nezakonitom zatvaranju oko 600 muškaraca, tukući neke od njih prilikom razdvajanja.

Završna riječ Tužilaštva na suđenju Andriji Bjeloševiću za zločin u Derventi, planirana je u ponedjeljak, 1. jula.

Bjelošević je optužen da je, u svojstvu načelnika Centra službi bezbjednosti Doboj, najmanje četiri puta silovao žensku osobu bošnjačke nacionalnosti u ugostiteljskom objektu “Žaba” u Derventi.

Najnovije

spot_img