Počelo potpisivanje peticije za izmjenu Zakona o premjeru i katastru entiteta RS i zaustavljanje otimanje imovine građana

Preporučujemo

Peticija za poštivanje Ustava Bosne i Hercegovine i primjenu odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o državnoj imovini i prava na djelotvoran pravni lijek prezentovana je danas na konferenciji za medije u prostorijama Osnovne škole u Novoj Kasabi, te je počelo i njeno potpisivanje.

Inicijativu su pokrenuli mještani naselja Maćesi, Raševo i Sebiočina – općina Milići.

– Želimo da iskoristimo sva naša prava, želimo da vratimo imovinu njenim vlasnicima. Mi smo imovinu naslijedili, to je naše trajno vlasništvo. Recimo, moj otac je bio vlasnik zemlje 70 godina, strijeljan je. Nakon njega sam 30 godina vlasnik zemlje. Da li je moguće da 100 godina bude moja imovina, a nakon sto godina ne bude. Nisam jedini, na stotine hiljada duluma zemlje je oduzeto, mi to nećemo pustiti – kazao je ovom prilikom Alija Hasanović, oštećeni u postupku i predstavnik mještana.

U peticiji se traži da se prestane s upisom državne imovine u korist entiteta RS u postupku izlaganja na javni uvid nepokretnosti, a na osnovu Zakona o premjeru i katastru entiteta RS.

– To je temelj jednog demokratskog društva. Nigdje u Evropi ne postoji da se ne poštuju odluke ustavnog suda. Zašto se onda ovdje to dozvoljava? Tražimo ono što svi ljudi u Evropi imaju, ništa ni manje ni više – izjavio je advokat Emir Kovačević, pravni zastupnik mještana.

Također, u peticiji se traži da se izmijeni član 87 stav 2 Zakona o premjeru i katastru entiteta RS na način da se omogući djelotvorna žalba strankama i postupku izlaganja nepokretnosti.

– Ljudima nije omogućeno pravo na žalbu, što garantuje Evropska konvencija. U tom smislu tražimo da se član zakona izmijeni i uskladi s Evropskom konvencijom i sa Ustavom Bosne i Hercegovine – objasnio je.

Kovačević je naveo da će se peticija potpisivati do 9. maja ove godine.

– Stalo nam je da se priča o ovom problemu proširi. Nije to pitanje samo ovih mještana, nego cijele države i svih njenih građana. Nema progresa, nema razvoja bez pravne države. Nakon što završi potpisivanje peticije, mi ćemo ići prema nadležnim institucijama, prema Uredu visokog predstavnika (OHR), prema Evropskoj uniji. Pozivam sve da se uključe i potpišu peticiju – rekao je Kovačević.

Peticiju za poštivanje Ustava Bosne i Hercegovine i primjenu odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o državnoj imovini i prava na djelotvoran lijek moguće je potpisati ovdje.

(RTV GD/Preporod.info)

Najnovije

spot_img