Počela dodjela dopunskih taksi oznaka za 2018.godinu

Preporučujemo

U ministarstvu trgovine, saobraćaja i turizma Tuzlanskog kantona podijeljene su dopunske taksi oznake prijevoznicima koji obavljaju taksi prijevoz na području ovog kantona 2018. godinu. Dopunske oznake simbolično su podijeljene 15.januara, kada se obilježava Međunarodno dan automehaničara i vozača.

Ministar trgovine, saobraćaja i turizma TK, Mirsad Gluhić istaknuo je da se dopunske taksi oznake dodjeljuju svake godine, te da one predstavljaju jedan vid suzbijanja nelegalnog taksi prijevoza na području TK, poručivši da je to glavni cilj kantonalne vlade, resornog ministarstva i svih legalnih taksista na području TK.

U resornom ministarstvu navode da je u proteklom periodu dosta učinjeno na suzbijanju nelegalnog taksi prijevoza, i da je broj nelegalnih taksii prijevoznika sveden na minimum.

Propisana visina novčane kazne za neposjedovanje dopunske oznake na taksi vozilu kreću se u rasponu od 500- 1.500 KM.

Boja pozadine naljepnica za sve općine i Grad Tuzlu je ista, kao i u prošloj godini i različite su za sve općine.

Dopunske taxi oznake su na prvom vjetrobranskom staklu na desnoj strani, a na zadnjem vjetrobranskom staklu s na lijevoj stani, tako da su učljive za sve korisnike taxi prijevoza, navodi Gluhić.

Krajnji rok za postavljanje dopunskih taxi oznaka je 19. februar, dodao je.

Na području Tuzlanskog kantona u 2017. godini taksi djelatnost su obavljala 504 taksi prijevoznika sa 627 taksi vozila.

Najveći broj taxi prijevoznika registrovan je na području Tuzle, gdje taxi djelatnost vrše 342 taksi vozila, a među njima 180 ih je u Udruženju Tuzla Taxi.

Predsjednik Udruženja Tuzla Taxi, Neim Husić ističe da je dopunska taksi oznaka vrlo značajan segment na taksii vozilima, zahvaljujući kojoj je putnicima omogućeno, da vrlo jasno prepoznaju taksi prijevoznika, koji uplaćuje svoje doprinose, koji je legalan i radi u skladu sa zakonom.

U oblasti taxi prijevoza na području TK uposleno je oko 700 osoba, uključujući vozače, dispečere, pravna lica, što ukazuje da ovaj vid saobraćaja zauzima značajno mjesto u oblasti prijevoza putnika.

Tokom proteklih 11 godina broj taxi vozila na području ovog kantona se udvostručio.

Najnovije

spot_img