Peter Handke persona non grata u Tuzlanskom kantonu

Preporučujemo

Skupština Tuzlanskog kantona proglasila je danas Petera Handkea, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, personom non grata u TK. Ova odluka je donesena jednoglasno, a za nju su glasali zastupnici i pozicije i opozicije.

– Završna faza genocida, prema opće prihvaćenoj i naučno utemeljenoj definiciji je negiranje genocida, a Peter Handke je uprkos svim presudama Međunarodnog suda u Hagu i svjedočenjima preživjelih žrtava genocida negirao i nastavlja da negira genocid u Srebrenici. Kontroverzni austrijski književnik Peter Handke ne mijenja svoje stavove, planira dolazak u našu zemlju i posjetu majkama Srebrenice, što bi izazvalo dodatno poniženje žrtava genocida – navodi se u obrazloženju incijative, koju je uputio Klub zastupnika SDA i u kojoj je Handke označen kao “negator genocida”.

Također, navodi se, poznato je da je Peter Handke za vrijeme agresije na BiH javno podržavao velikosrpski režim na čelu s ratnim zločincima.

– Dodjeljivanje Nobelove nagrade ovakvoj osobi je nova uvreda za žrtve genocida, a njegova posjeta Bosni i Hercegovini izazvala bi dodatno poniženje svih žrtava velikosrpske agresije – zakljčeno je u incijativi.

Podsjećamo, Handke je proglašen personom non grata u Kantonu Sarajevo, a slična odluka donijeta je i na Kosovu.

(RTV GD/Faktor)

Najnovije

spot_img