Petarde raznose šake i povređuju oči, praznike uljepšajte manje opasnim stvarima

Preporučujemo

U vrijeme blagdana svake godine upozoravaju se građani, posebice maloljetne osobe, kako petarde nisu za igranje, te da pirotehnička sredstva mogu prouzročiti ozbiljne ozljede prstiju, ruku, lica, opekline, oštećenje sluha i oka, da ne govorimo o stresu i strahu koje izazivaju iznenadne eksplozije pirotehničkih sredstava.

Ministarstvo za unutarnje poslove Tuzlanskog kantona (MUPTK-a) pokrenulo je niz preventivnih mjera radi animiranja građana o opasnostima koje prijete od, eventualne, upotrebe pirotehničkih sredstava, povodom novogodišnjih praznika.

Kako je iz MUP-a TK rečeno, kazna za upotrebu pirotehničkih sredstava u TK propisana je Zakon o Javnom redu i miru TK u čl. 3 st. 1 tač 24 i 25, u kojem su kazne za navedene prekršaje novčane i kreću se od 100 do 1.000 KM.

Kazne za maloljetnike su propisane Zakonom o prekršajima FBiH br. 63/14 u čl. 40 do 49., a odonose se na maloljetnike shodno njihovom uzrastu. Za mlađe maloljetnike do 16 godina, mogu se izreći samo odgojne mjere, za starije maloljetnike mogu se izreći odgojne mjere kao i bilo koja od sankcija ili mjera određenih u članu 21. stav (1) i (2) tač. 1) i 2) ovog zakona, odnosno novčana kazna i uvjetna osuda.

Stoga, ovim putem pozivamo građane da se suzdrže od upotrebe prirotehničkih sredstava kako bi izbjegli neželjene posljedice, jer je u posljednjih nekoliko godina evidentiran veći broj teških povreda kod osoba koje su upotrebljavale ta sredstva.

Građani se upozoravaju da su, uz aktivnosti na suzbijanju prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava, na snazi i mjere pojačane kontrole u vezi s eventualnom upotrebom vatrenog oružja tokom novogodišnjih praznika, kao i na planu kontrole saobraćaja, s akcentom na eventualno prisustvo alkohola ili narkotičkih sredstava kod njegovih sudionika.

Najnovije

spot_img