Pali na granici: Čamcem preko Drine švercovali patike, lijekove, kreme i vitamine

Pali na granici: Čamcem preko Drine švercovali patike, lijekove, kreme i vitamine

396
0
PODIJELI

Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik spriječili su krijumčarenje veće količine robe iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu, i to: 1.824 odjevna predmeta marki Adidas, Nike, Boss, Armani, 1.000 komada plastičnih nosača za ogradu, 6.802 kutije raznih tableta od kojih su neke na listi zabranjenih za uvoz i listi psihotropnih tvari (među kojima su Kamagra, Viagra, Bromazepam, Lorazepam, Lexaurin), te kreme i bočice vitamina.

Krijumčarenje je otkriveno u mjestu Kozluk kada su dvije NN osobe, čamcem preko Drine, robu premjestile u traktor koji se nalazio na bh. obali, nakon čega su uočili službenike i udaljili se rijekom u pravcu Srbije.

Nedaleko od ovog mjesta zaustavljen je traktor, bez registarskih oznaka, kojim je upravljao R. M. (1969.), državljanin BiH. Protiv ove osobe Tužilaštvu BiH bit će dostavljen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo krijumčarenje.

Policijski službenici Centralnog istražnog ureda i Terenskog ureda Sjeverozapad Granične policije BiH su na području Bosanske Gradiške i Banja Luke u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH pretresom teretnog motornog i priključnog vozila makedonskih registarskih oznaka pronašli su kožnu galanteriju i tekstilnu robu za koju se sumnja da je krivotvorenih robnih marki.

Privremeno je oduzeto 11.200 artikala tržišne vrijednosti oko 250.000 KM. Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava ispitana su dva državljana Republike Makedonije (M. A. i M. H.) kao i bh. državljanin N. J. Rad na ovom predmetu nastavljen je pod nadzorom Tužilaštva BiH, saopćeno je iz Granične policije BiH.