Otvoreno Šehidsko spomen-obilježje Kamenica – Glodi

Preporučujemo

Kompleks Šehidskog spomen-obilježja Kamenica – Glodi u Zvorniku, koje je izgrađeno u znak sjećanja na bošnjačke žrtve genocida, jučer je svečano otvoreno.

Prigodanom programu, kojim je ozvaničen završetak izgradnje kompleksa, prisustvovali su izaslanik Muftije tuzlanskog dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, Izet-ef. Salkanović, glavni imam MIZ Zvornik, Mustafa-ef. Gobeljić, glavni imam MIZ Brčko, potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i drugi.

Izgradnju kompleksa sufinansiralo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Kamenica je područje koje se prostire dolinom rijeke Kamenice u dužini od 20 kilometara. Na početku agresije na BiH Kamenica je pružila snažan otpor i za deset mjeseci do februara 1993. godine tri puta je okupirana, a dva puta oslobađana.

Ideja o izgradnji Šehidskog spomen-obilježja u Kamenici datira iz 2009. godine. Nakon što je utvrđena lokacija i zemljište uvakufljeno, 11 godina nakon ideje počela je i sama izgradnja spomen-obilježja.

Završetak izgradnje ovog spomen-obilježja je od velikog značaja, i bit će opomena i podsjetnik budućim generacijama.

(RTV GD/muftijstvotz.ba)

Najnovije

spot_img