Otkud puška iz Srbije na sirijskom ratištu

Otkud puška iz Srbije na sirijskom ratištu

341
0
PODIJELI

U toku su završne borbe za oslobađanje Rakke od terorista ISIL-a. Sirijske demokratske snage saopćile su da se predalo oko 300 terorista, lokalnih plaćenika, i da njihovi arapsko-kurdski odredi napreduju ka centru grada najavljujući konačno oslobađanje Rakke, pa i kraj rata u Siriji.

Puška oslobodilaca fotografisana tokom predaha u pokušaju da se neutrališu teroristi u Rakki osvanula je na društvenim mrežama i izazvala buru komentara i različitih teorija zavjere, piše Sputnik.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da ima više načina na koje je puška iz Šumadije mogla da završi u Siriji. On podsjeća da se u bivšoj Jugoslaviji proizvodila velika količina naoružanja za izvoz, a srbijanske fabrike za proizvodnju pješadijskog naoružanja otvarane su i van granica. Jedan talas izvoza išao je ka Bliskom istoku, podsjeća Radić.

– Maltene svaka zemlja iz sad problematičnog regiona, ako povučemo prstom od sjevera Afrike, pa sve do Arabijskog poluostrva, pa prema Iraku i Iranu, bila je kupac naših automatskih pušaka – kaže Radić.

On ne isključuje mogućnost da je riječ o starijem modelu M-70 iz tog perioda, ali dodaje da je put ove puške do Sirije mogao da bude i drugačiji.

U prošloj deceniji velike količine naoružanja izvezene su iz Bosne i Hercegovine, uz blagonakloni stav američkih vlasti, za potrebe organizovanja obnovljenih oružanih snaga Iraka, ali i za naoružavanje brojnih savezničkih zemalja koje su se pridružile borbi protiv terorizma, podsjeća Radić.

– To je bilo naoružanje iz pasivne rezerve entitetske vojske. Amerikanci su na pitanje zašto to rade, zašto ga izvoze, mogli da kažu — mi razoružavamo BiH da bismo spriječili realan rizik od unutrašnjeg konflikta koji se jučer završio. Kada su izgubili sigurnosnu kontrolu u Iraku, kad je došlo do velike pobune, dosta tog naoružanja se našlo u rukama raznih pobunjenika. Govorimo o stotinama hiljada cijevi koje su raspadom dijela iračkih jedinica, masovnom krađom i haosom koji je tamo zavladao dospjele u ruke svima, od običnih civila do pojedinaca koji su kasnije organizovani u ISIL – tvrdi sagovornik.

On podsjeća da je 2007. godine bilo kritika da srpske puške koriste razni pobunjenici. U vrijeme pobune u Faludži američki mediji pokazali su srpsku pušku koju koriste zli momci.

– Puške jesu proizvedene u Kragujevcu, ali možda su otišle u naoružavanje teritorijalne odbrane Slovenije, zatim su evakuisane na područje zapadne Bosne, a zatim su kao višak naoružanja prodate između 2004. i 2006. Iraku. Na taj način puške su vjerovatno dospjele i u ruke terorista, a ne samo oslobodilaca Rakke. Mogu da budu i u rukama američkog specijalca – kaže Radić.

On dodaje da ne treba zaboraviti da sve vrijeme traje i izvoz naoružanja iz Kragujevca, a od 2013. godine i u Saudijsku Arabiju koja više nije na crnoj listi. Kupci naoružanja iz Srbije su i Ujedinjeni Arapski Emirati.

U kompaniji “Zastava oružje AD” kažu da puške fotografisane u Siriji veoma liče na njihove, ali nisu mogli da Sputniku potvrde da je puška koja neutrališe teroriste u Rakki iz Kragujevca.

Naše, domaće, Zastavine puške u borbi protiv ISIS-a: Ekskluzivne slike koje sam dobio sa ratišta u Siriji – ove puške Kurdi koriste u Raki da bi ubijali ISIS teroriste.

Posted by Boris Malagurski on Freitag, 13. Oktober 2017

Roba koju izvoze je strogo kontrolisana. Bez saglasnosti države iz fabrike ne može ni ptica da izleti, ali kada krajnji korisnik preuzme robu, on za nju preuzima i odgovornost. “Zastava” ne može da kontroliše dalji put svojih proizvoda kroz Indiju, Zambiju, Etiopiju, Egipat, Saudijsku Arabiju ili Emirate.

Oni podsjećaju da pred međunarodnim organizacijama i Ujedinjenim nacijama odgovornost za robu preuzima krajnji korisnik, onaj kome je roba prodata, i ističu da nikada u pogrešnim rukama nije pronađena nijedna puška u vlasništvu vojske, MUP-a Srbije ili iznijeta direktno iz fabrike.

Puška M-70 nastala je kao jugoslovenska varijanta popularne sovjetske AK-47 Kalašnjikov, pa je tako i zovu vojnici. Riječ je o pouzdanom oružju kojim je moguće i uništavanje borbenih vozila, gađanje bunkera i utvrđenih zgrada.

Dakle, beskonačan je broj puteva kojima je ova puška, ako je iz Kragujevca, vjerovatno legalno otišla iz Srbije, a onda manje-više ilegalno dospjela u ruke raznih formacija na terenu, pa tako i u ruke Kurda koji pod komandom SAD-a ovih dana ulaze u Rakku.

 

(RTV Glas Drine/Faktor)