Od ponedjeljka nove mjere za ulazak u Sloveniju

Preporučujemo

NEGATIVAN test za ulazak u Sloveniju bez karantina od ponedjeljka će važiti kraće nego do sada, predviđeno je novim protokolom vlade koja je reagovala na ubrzano širenje varijante omikron.

Validnost negativnog PCR-testa pri ulasku u Sloveniju bit će 48  sati od uzimanja brisa, a brzog antigenskog testa 24 sata od uzimanja brisa, dok se ostali uslovi ne mijenjaju.

Nove mjere od ponedjeljka

Također, novim mjerama koje stupaju na snagu u ponedjeljak mijenjaju se uslovi za korištenje javnog prijevoza pa će se njime smjeti koristiti samo osobe koje su vakcinisane, preboljele covid-19 ili imaju negativni test, a uz to moraju nositi i zaštitnu masku.

U vozovima i autobusima ograničava se i broj putnika na sjedećim mjestima te je potrebna međusobna distanca putnika na stajaćim mjestima, a za kontrolu i provođenje protokola zaduženi su organizatori prijevoza, odnosno javna prijevozna poduzeća.

U Sloveniji je u posljednja 24 sata prema još neslužbenim podacima potvrđeno 4468 novih zaraza, skoro tri tisuće više nego prije sedam dana, a epidemiolozi strahuju da bi se širenjem varijante omikron, koja postaje dominantna, broj dnevnih zaraza na vrhuncu novog vala mogao povećati na deset hiljada, pa i više, javlja Hina.

Najnovije

spot_img