Od marta naredne godine obavezna vakcina u Njemačkoj

Preporučujemo

Buduća njemačka vlada želi od 16. 3. vakcinu protiv koronavirusa da učini obaveznom za zaposlene u bolnicama, domovima za stare i ostalim zdravstvenim ustanovama. To stoji u nacrtu zakona u koji je Rojters u nedjelju imao uvid.

Njemačka se dosada suzdržavala od uvođenja obaveznog vakcinisanja zbog straha od povećanog manjka medicinskog osoblja i negovatelja. Međutim, podrška za taj potez je narasla nakon što se zemlja suočila s porastom broja slučajeva zaraze u četvrtom talasu pandemije.

Socijaldemokrate, Zeleni i Liberalno-demokratska stranka, koji se spremaju da formiraju novu njemačku vladu u srijedu, namjeravaju parlamentu da predstave novi zakon tokom sljedeće nedelje.

U nacrtu stoji da će zaposleni u spomenutim područjima do 15. marta trebati dokazati da su vakcinisani protiv koronavirusa, da su se oporavili od kovida 19 ili predočiti potvrdu da se ne mogu cepiti.

Budući da Njemačka namjerava da vakciniše 30 miliona ljudi prije Božića, nacrt zakona bi takođe dopustio stomatolozima, veterinarima i ljekarima da privremeno provode vakncinisanje nakon što prođu za to predviđenu obuku.

Predloženi zakon bi do 15. februara produžio privremene mjere koje bi njemačkim saveznim pokrajinama omogućile da prema potrebi uvedu još strožije mere ako je potrebno.

Najnovije