Od iduće godine još jedan avion Wizz Air-a na tuzlanskom aerodromu i...

Od iduće godine još jedan avion Wizz Air-a na tuzlanskom aerodromu i novih šest linija

550
0
PODIJELI

Wizz Air- najveći niskotarofni avioprijevoznik u centralnoj i istočnoj Evropi najavio je danas da će postaviti drugi Airbus A320 u svojoj bazi u Tuzli.

Uz postojećij deset, od marta 2017. godine aviokompanija će uspostaviti pet novih linija iz Tuzle za Keln , Nirnberg i Fridrihšafen u Njemačkoj , te za Bratislavu u Slovačkoj i Vekše u Švedskoj.

Pored toga, Wizz air je najavio i svoju najnoviju liniju koja će povezivati Tuzlu i London-Luton u Velikoj Britaniji, koja će početi sa letom od 30 oktobra.

Novi avion predstavlja investiciju Wizz Aira u Bosni i Hercegovini vrijednu 98 miliona eura. Uz nove linije, koja će početi s radom od iduće godine, kompanija će da nudi ukupno 16 niskotarifnih linija u sedam zemalja iz BiH. S novim avionom, kompanija će povećati i broj sedmičnih letova na već postojećim rutama.

“Novi avion će omogućiti Wizz airu da poveća broj sedmičnih letova na postojećim linijama iz Tuzle za Eindhoven, Gothenburg , Malmo i Frankfurt Hahn”, rekao je izvršni direktor Wizz Air-a Joszef Varadi.

Generalni direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifat Karasalihović istakao je da će aerodrom do kraja oktobra imati urađena prilazna svjetla . Uz ovaj projekat direktor je danas najavio još dva značajna, na kojima će raditi u narednom periodu.

“Danas ajavljujem i da ćemo u saradnji sa Federalnom i Kantonalnom vladom u 2017. godini započeti projekat proširenja putničkog terminala aerodroma. Trenutni terminal je projektovan za opslugu od 70 do 80 hiljada putnika, a mi smo u toku ove godine planirali 310 hiljada putnika što ćemo nadam se i ispuniti”, kazao je direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifat Karasalihović. Dodao je da je planu je i izrada carinskog skladišta avionskog goriva na Međunarodnom aerodromu Tuzla sa kapcitetima između 400 i 500 tona.

Prisutnima se obratio i kantonalni ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić.

“Naša saradnja sa Wizz Airom je otvorila nove razvojne perspektive za ovaj aerodrom , ali i za cijelu regiju. Građani TK kao i ljudi iz cijele BiH i regiona, zahvaljujući Wizz airu sada mogu putovati na 16 novih destinacija sa tuzlanskog aerodroma”, istakao je Gluhić.

Tuzlanski aerodrom će od naredne godine imati još veću ponudu i kapacitet za mnogobrojne putnike koji svakodnevno koriste usluge Wizz aira, rečeno je na današnjoj press konferenciji.

(Radio Glas Drine/RTVTK)