Od četvrtka autobuske linije iz BiH prema Austriji, Njemačkoj i Francuskoj

Preporučujemo

Autobuski prevoznik ”Centrotrans” iz Sarajeva u četvrtak, 11. juna, počet će sa saobraćanjem na određenom broju međunarodnih linija, i to iz Bosne i Hercegovine u pravcu Austrije, Njemačke i Francuske, potvrdila je glasnogovornica ”Centrotrans Eurolinesa” Aida Smajić.

Kompanija ”Centrotrans”, koja je sredinom marta zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa obustavila saobraćaj na međunarodnim linijama, nakon ublažavanja mjera ponovo počinje saobraćati prema nekoliko evropskih zemalja, te će nakon više od dva mjeseca u četvrtak krenuti i prvi autobusi.

“Obzirom na situaciju i zabrane koje su još uvijek na snazi, zasad je planiran po jedan, odnosno dva polaska, a u skladu s odobrenjima i preporukama navedenih zemalja Evropske unije, rekla je Smajić.

Istakla je i kako je interesovanje za putovanja veliko, napominjući, ipak, da će moći udovoljiti zahtjevima manjeg broja putnika s obzirom na situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa.

“Kompanija ‘Centrotrans’ ima veliki broj upita putnika, ali s obzirom na sveobuhvatnu situaciju, te mjere zabrane, manji broj putnika ima pravo i mogućnost putovanja. Nadamo se stabilizaciji epidemiološke situacije, te ukidanju mjera kako bi se uspostavio redovan međunarodni prijevoz prema redovima vožnje koji su bili na snazi prije proglašenja epidemije”, kazala je Smajić.

Naglasila je da se svi putnici moraju pridržavati mjera zaštite propisanih od strane zemalja u koje putuju kao i ispunjavati druge uslove koje je zemlja u koju putuju donijela.

“U većini zemalja EU, putnici koji dolaze moraju imati određenu dokumentaciju te zemlje, kao što je radna dozvola, mjesto prebivališta i slično. Svi oni koji ne ispunjavaju uslove neće moći putovati, odnosno ući u zemlju koja im je krajnja destinacija. Međutim, prema dosadašnjim najavama i rezervacijama najčešće su u pitanju putnici koji imaju prebivalište ili su zaposleni u nekim od ovih zemalja, te su sticajem okolnosti ostali u BiH ili je situacija suprotna, odnosno državljani BiH se vraćaju kući nakon što im je bilo zabranjeno putovanje, zadesili su se van granica BiH”, kazala je Smajić.

Autobuski prevoznik ”Centrotrans” je 15. maja, nakon ublažavanja mjera, pokrenuo i javni gradski i linijski prijevoz u BiH.

(RTV GLAS DRINE/BHRT)

Najnovije

spot_img