Očekuje se odluka Christiana Schmidta

Preporučujemo

Zbog protuustavnih zakona RS-a Christian Schmidt je najavio „novu odluku“. Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu (BiH) Christian Schmidt najavio je novu odluku koja se tiče Milorada Dodika, jer ima „snažnu podršku“ međunarodne zajednice.

Nakon što lideri vladajuće koalicije u petak (30.6.) nisu postigli dogovor, Schmidt je za Face televiziju govorio o „nezakonitim” odlukama Skupštine Republike Srpske (RS) koje „ugrožavaju ustavni poredak i vladavinu prava” u BiH., piše Deutsche Welle. „Plan Milorada Dodika neće uspjeti. Dodik se žali da Ustavni sud BiH nije multinacionalni, dok istovremeno ne želi poslati sudije iz RS-a u tu instituciju.

To je ozbiljan napad, ali mogu reći, budite spremni, bit će i ozbiljna reakcija”, najavio je Schmidt. Pojasnio je da u međunarodnoj zajednici postoji „jedinstven stav”. „Mislim da će oni stati iza mene i potpuno podržati namjeru da se osigura rad Ustavnog suda BiH”, rekao je šef OHR-a (Office of the high representative – Ured visokog predstavnika). Njemački diplomata kaže da je uvijek težio „mirnim vodama” u politici, ali da je sada vrijeme za donošenje „snažnih odluka”. „Još ću razmisliti i vidjeti kakav mi je raspored narednih dana”, kazao je Schmidt odgovarajući na pitanje kada će donijeti odluku o Miloradu Dodiku i neustavnom djelovanju RS-a.

Najnovije

spot_img