Objavljen prvi udžbenik za osnovce koji tematizira agresiju na BiH

Preporučujemo

Učenici devetog razreda osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu, za manje od mjesec dana učit će o agresiji na Bosnu i Hercegovinu iz posebnog udžbenika, prvog ovakvog u našoj zemlji.

Riječ je o “Dodatku udžbeniku historije za deveti razred osnovne škole”, autora Almire Bećirović i Nazima Ibrahimovića koji je izašao u izdanju izdavačke kuće “Nam” iz Tuzle.

– Pisanje udžbenika predstavljalo je profesionalni izazov imajući u vidu da obuhvata period od 1992. godine do kraja 20 stoljeća. Vodili smo se mišlju “sine ira et studio”, dakle bez mržnje i naklonosti i na osnovu relevantnih historijskih izvora i literature – rekao je autor Nazim Ibrahimović.

Udžbenik obrađuje disoluciju Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SRJ), međunarodno priznanje BiH, agresiju na našu zemlju, otpor odbrambeno-oslobodilačkih snaga i formiranje Armije Republike BiH, opsadu Sarajeva i drugih bh. gradova, planove o podjeli Republike BiH, Daytonski mirovni sporazum i okončanje agresije na BiH.

– Posebno smo se bavili ratnim zločinima, stradanjem civila, koncentracionim logorima, kao i stradanjem djece i genocidom nad Bošnjacima u Srebrenici. Također, tematizirali smo uništavanje kulturno-historijskog naslijeđa i vjerskih objekata, kao i društveno-političke i privredne procese u BiH od 1996. godine do kraja 20. stoljeća. Dali smo i pregled značajnih ličnosti i datuma za suverenitet BiH – rekao je Ibrahimović.

Sve je počelo incijativom koju je u Skupštini TK 2017. godine pokrenuo zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Midhat Čaušević, a nakon njenog usvajanja, izmjene nastavnog plana i programa uradilo je Ministarstvo nauke i obrazovanja TK, da bi na kraju putem konkursa izabran udžbenik.

– Nakon pet godina smo dočekali da imamo dodatak udžbeniku historije koji govori o nama. Udžbenik je jedinstven primjerak za BiH, jer je projekat zaživio uz poptovanje svih zakona i propisa o izdavačkoj djelatnosti. Intencija je da se na osnovu relevantnih činjenica govori o svemu što smo preživjeli, da se s tim upoznaju naši učenici te da se na taj način suprotstavimo zaboravu, kao strateškom cilju onih koji su počinili agresiju – rekao je Čaušević.

Nakon završetka rata 25 generacija je prošlo kroz naše škole, istakao je Čaušević, a da nisu niti jednu jedinu rečenicu nisu mogli učiti o onome što je agresija.

– Posebno mi je drago što su u udžbeniku obrađene presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu. To su veoma važne i nepobitne činjenice – rekao je ministar obrazovanja TK Ahmed Omerović.

Premijer Tuzlanskog kantona Iran Halilagić rekao je da “svi mi često s ponosom ističemo da je Bosna i Hercegovina država sa hiljadugodišnjom historijom”, ali je dodao da je “zaista poražavajuće da njenih četiri ili pet najtežih, a ujedno i najponosnijih godina, nisu bile zapisane i izučavane u školama”.

– Nacija koja nema zapisane i naučene lekcije iz prošlosti, ne može imati jasnu viziju svog puta u budućnosti. S tim u vezi kao roditelj i kao premijer TK želim izraziti svoju zahvalnost svim ljudima koji su istrajali da ova tematika postane dio udžbenika iz historije – kazao je danas Halilagić.

Jasmin Handžić iz Izdavačke kuće “Nam” najavio je da će u narednih 10 dana besplatno distribuirati udžbenike svim učenicima na području TK.

(RTV GD/Faktor)

Najnovije

spot_img