Obilježena manifestacija “Dani otpora Zvornik-Kula Grad 2016” (FOTO)

Obilježena manifestacija “Dani otpora Zvornik-Kula Grad 2016” (FOTO)

1554
0
PODIJELI

Manifestacija ”Dani otpora Kula-Grad Zvornik” održana je danas u Zvorniku radi podsjećanja na organizirani oružani otpor agresoru na Bosnu i Hercegovinu.

Na današnji dan 1992. godine otpor su pružili branioci Kula-Grada iznad Zvornika.

Tog datuma prisjetili su se bivši pripadnici jedinica koje su učestvovali u odbrani, predstavnici javnog i političkog života te brojni građani.

Obilježavanju godišnjice, u organizaciji Patriotske lige Zvornik, Udruženja demobilisanih boraca Armije RBiH i Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, prisustvovao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

On je kazao da je bitno sjećati se boraca koji su od 8. do 26. aprila 1992. godine branili svoj prostor od napada tenkovima, topovima i ostalom artiljerijom.

– Hrabri ljudi su sve to izdržali i time zaustavili napredovanje agresora prema Kalesiji i Tuzli, prema spajanju s aerodromom Dubrave – istakao je Bukvarević.

Izrazio je zadovoljstvo da su se građani Kula-Grada vratili u svoje mjesto, da su obnovili svoje kuće i počeli živjeti tamo gdje su rođeni.

Na manifestaciji je istaknuto da je taj otpor u Zvorniku bio od značaja za kasniju odbranu drugih dijelova BiH.

Nakon ulaska agresorskih formacija u grad Zvornik ubijeno je oko 70  civila koji su ostali u svojim domovima.

Na lokalitetu Kazanbašča kasnije je pronađena masovna grobnica iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 132 ubijena Bošnjaka, a mnoga tijela su bila u crnim plastičnim vrećama koje je koristila bivša JNA.

(Radio Glas Drine/FENA)