Obilježena 26.godišnjica od svirepog zločina nad Teočanima u Lokanju (FOTO)

Preporučujemo

Prigodnim vjerskim programom, u Teočaku je danas obilježena 26.godišnjica od zločina nad 67 muškaraca iz ovog mjesta, u zvorničkom selu Lokanj 14.jula 1992.godine.

Tog kobnog dana vojska i policija RS-a, presrele su grupu od 120 nenaoruženih muškaraca, koji su krenuli iz opkoljenog Teočaka prema slobodnoj teritoriji.

Zarobljeno je 67 osoba, a istog dana svi su pobijeni na najbrutalniji način.

Porodice ubijenih i danas su apelovale na sudske institucije, da čim prije završe proces protiv optuženih za ovaj zločin, kako bi dočekali pravdu i kako bi ubice njihovih muževa, braće i sinova bile iza rešetaka.

Za zločin počinjen u selu Lokanj kod Zvornika, sudi se Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću, Raji Lazareviću i Mići Manojloviću. Njima je na teret stavljen napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine. Sudi im se i za sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno u selu Lokanj.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, dok je Slavko Perić bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Spisak ubijenih u Lokanju:

 

Najnovije

spot_img