PODIJELI

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti žrtvama genocida, danas je obilježena 14. godišnjica od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari – Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine u kojem su do sada ukopane 6.575 žrtve genocida.

– Godine 2003. su počeli prvi ukopi žrtava genocida u Memorijalnom centru. Te godine ukopano je 989 žrtava genocida. Od tada se svake godine ukopavaju žrtve genocida, te je u 14 godina od otvaranja Memorijalnog centra bilo 17 kolektivnih dženaza. Bitno je da čuvamo sjećanje na žrtve genocida kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu, da znamo šta pomraćeni umovi mogu uraditi, i pošaljemo jasnu poruku da se Srebrenica nikada i nikome više ne ponovi – rekao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Mersed Smajlović.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Alija Tabaković rekao je da žrtve genocida nisu i ne smiju biti zaboravljene.

– Danas smo se ovdje okupili i ovo je prilika da pošaljemo jasnu poruku iz Potočara da žrtve genocida nisu zaboravljene, ali i da pošaljemo poruku institucijama koje se bave traženjem nestalih osoba da nisu sve žrtve pronađene. Nama je obaveza da se moramo sječati svih žrtava, kako bi tragali sa suživotom na ovom prostoru, ali ne umanjujući značaj prošlosti – poručio je Tabaković.

Na današnjem obilježavanju 14. godišnjice otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bio je prisutan i vioski predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

– Po mom mišljenju najstarije ljudsko pravo je pravo na dostojanstven ukop. Zbog toga je važno da imamo Memorijalni centar Potočari gdje se omogućava dostojanstven ukop žrtvama. Mnogi još nisu pronađeni. Na tome se mora raditi da sve žrtve budu pronađene i dostojanstveno ukopane – rekao je Inzko.

Obilježavanju 14. godišnjice otvaranja Memorijalnog centra Potočari prisustvovali su, između ostalih, i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, te tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

(RTV Glas Drine/RTV Srebrenica)