Obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici: Do kraja mjeseca odluka da li će biti ukopa žrtava

Preporučujemo

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas je održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine.

Današnjem sastanku je, pored članova Organizacionog odbora, prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida, kaže da biti održana komemoracija 11. jula.

– Mi smo cijelo ovo vrijeme razmišljali kako da obilježimo 25. godišnjicu genocida. Bit će održana komemoracija sa onim brojem osoba i posjetilaca koje budu mjere dozvoljavale u datom trenutku. Sve zvanice koje smo pozvali imat će priliku da učestvuju u komemoraciji. Oni koji ne mogu doći, moći će se obratiti video linkom – kazao je Fejzić.

Organizacioni odbor još uvijek nije odnio konačnu odluku hoće li biti izvršen ukop identifikovanih žrtava genocida 11. jula.

– Prije nekoliko dana imali smo 11 identifikovanih žrtava. Međutim, zbog nemogućnosti dolaska članova porodica na dženazu dvije porodice su povukli svoju saglasnost. Što se tiče samog ukopa žrtava genocida mi nismo donijeli konačnu odluku. Prikupit ćemo mišljenja svih članova porodica koje su dale saglasnost, pa ćemo onda da odlučimo hoće li biti ukopa ili neće – naglašava Fejzić.

Fejzić kaže da će vjerski dio programa biti realizovan, te da će biti klanjana dženaza žrtvama genocida.

– Dženaza žrtvama genocida će biti. Da li će biti ukopa žrtava, i koliko će biti to ćemo vidjeti do kraja ovog mjeseca – rekao je Fejzić.

Dodao je da će sve aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida biti obilježene u skladu sa situacijom i epidemiološkim prilikama.

– Mi nećemo ni jednu aktivnost u okviru obilježavanja godišnjice nećemo izostaviti. Sve aktivnosti će biti obilježene u onoj mjeri koliko nam to situacija bude dozovljavala. Sve ono što je bilo prethodnih godina, pa i nove aktivnosti će biti obilježene. Neće se ni jedna prekidati. Marš mira šalje svoju simboliku bez obzira koliko ljudi prođe njima. Isto se odnosi i na maratone, biciklistički maraton i motoristi koji dolaze sve je to simbolika – rekao je Fejzić.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je da je upoznat sa radom Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida.

– Informisan sam da je odluka Organzacinog odbora da se upriliče svi sadržaji koji su do sada bili prilikom obilježavanja godišnjica genocida, a to znači i komemoracija i dženaza. Naravno u skladu sa epidemiološkom situacijom. Došao sam da dam podršku Organizacionom odboru, i da vidim šta je to potrebno da ja i druge institucije treba da učine kako bi obilježavanje 25. godišnjice genocida proteklo na najbolj mogući način, prije svega dostojanstveno i na način kako to treba da bude kada je u pitanju jedne ovako godišnjice, civilizacijske katastrofe. Genocid u Srebrenici je civilizacijska katastrofa. To je mrak civilizacije. Treba da pošaljemo poruku ovdje u BiH i širom svijeta da se nikada i nikome više ne ponovi Srebrenica – rekao je Džaferović koji je pružio podršku radu Memorijanog centra Srebrenica – Potočari.

Džaferović je naveo da se u regionu moraju graditi dobri odnosi, ali da se za to moraju ispuniti i određeni uvjeti.

– Bosna i Hercegovina želi da gradi dobre odnose sa svojim susjedima. Jedan od preduvjeta je suočavanje sa istinom i prošlošću. Suočavanje sa prošlošću našeg susjeda koji se zove Republika Srbija treba da dovede do toga da se priznaju presude međunarodnih i domaćih sudova, da se poštuju žrtve genocida, a ne da se omalovažava, minimizira genocid ili čak glorificiraju oni koji su izvršili genocid. To je elementarni uvjet za dobre odnose u regionu – istakao je Džaferović.

Džaferović je rekao da je potrebno donijeti zakon o zabrani negiranja genocida.

– To je unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine, jer politički predstavnici iz entiteta RS ne pristaju da mi donesemo takav zakon. Donijeti takav zakon o zabrani negiranja genocida značilo bi poštovati univerzalne civilizacijske principe. Ja se nadam da će doći vrijeme kada će to biti prihvaćeno od Parlamenta BiH. Do tada mislim da bi trebao da reaguje Visoki predstavnik. Sramota je da do sada visoki predstavnik nije reagovao. Mislim da bi ga u tome podržao cijeli svijet. Treba ga ohrabriti da to uradi – poručio je Džaferović.

(RTV GLAS DRINE/FAKTOR.BA)

Najnovije

spot_img