Novi zemljotres pogodio Albaniju, bilans žrtava 40 osoba

Novi zemljotres pogodio Albaniju, bilans žrtava 40 osoba

315
0
PODIJELI
Drač, Albanija - 27. novembar 2019: Najmanje 30 osoba poginulo je u razornom zemljotresu, koji je u utorak ujutro pogodio Albaniju, saopćile su albanske vlasti. Akcije tražanje i spašavanja traju i danas na području Thumana u Draču. Spasioci iz Albanije, Turske, Kosova i drugih zemalja nastavljaju potragu za osobama za koje se sumnja da se nalaze ispod ruševina. ( Furkan Abdula - Anadolu Agency )

Tlo u Albaniji i dalje ne miruje. Novi zemljotres jačine 4,9 stepeni zabilježen je u moru u Albaniji, na dubini od 10 km.

Broj stradalih u razornom zemljotresu, koji je prije dva dana pogodio Albaniju, povećan je na 40, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

Zabilježeni su zemljotresi jačine 4,4 stepena u Tirani i Draču, gdje je u međuvremenu proglašeno stanje prirodne katastrofe.

Spasioci iz Albanije, Turske, Kosova i drugih zemalja nastavljaju potragu za osobama za koje se sumnja da se nalaze ispod ruševina na području Drača, dok je potraga u Thumani trenutno obustavljena.

Albansko ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite je ranije saopštilo da je 658 osoba povrijeđeno u zemljotresu jačine 6,4 stepena po Richteru, koji je ovo područje potresao u utorak ujutro.

U međuvremenu je Vijeće ministara te zemlje proglasilo stanje prirodne nepogode u Tirani i Draču.

Zemljotres u Albaniji srušio je najmanje tri stambene zgrade dok su građani spavali, a spasilačke ekipe su na terenu i rade na spašavanju osoba, za koje se vjeruje da se nalaze ispod ruševina.

U Draču i nekim selima postavljeno je više od 180 šatora u kojima je smješteno oko 1.450 osoba.

Albanski premijer Edi Rama kazao je da su pomoć Albaniji uputile Turska, Italija, Francuska, Grčka, Kosovo, Srbija i Crna Gora.

(RTV GD/BHRT)