Novi neredi u džamiji Al-Aqsa, povrijeđeno 27 Palestinaca

Preporučujemo

U sukobima izraelskih policajaca i vjernika u džamiji Al-Aqsa jutros je ranjeno 27 Palestinaca, saopćeno je iz palestinskog Crvenog polumjeseca dodajući da su dvije osobe u kritičnom stanju.

U saopćenju Crvenog polumjeseca navodi se da je u bolnicu prevezeno 11 teže ranjenih osoba.

Uz to, jednog policajca je kamen udario u lice i potrebna mu je medicinska pomoć. Nakon nereda i sukoba, policija je napustila kompleks Temple Mount u kojem se nalazi džamija.

Prema navodima policije, sukobi su počeli oko četiri sata ujutro. kada su stotine izgrednika počeli da remete mir u kompleksu bacajući kamenje i patarde uz vijorenje zastave Hamasa. Slični događaji su se dešavali i prethodnih sedmica.

Podsjećamo, palestinska organizacija Hamas jutros je pozvala sve Palestince da se “mobiliziraju” za molitvu u petak u džamiji Al-Aqsa što bi trebao predstavljati još jedan način odbrane svetog mjesta i grada Jerusalema.

U saopćenju koje je izdao Hamas, zvaničnici su pozdravili aktivnosti demonstranata koji su se u posljednjih nekoliko dana na području Al-Aqse protestovali protiv aktivnosti izraelske vojske i policije.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije