Novi kotlovi na biomasu griju dvije škole u Živinicama

Preporučujemo

 Svečanosti povodom uspješno finaliziranih aktivnosti u vezi provedbe mjera energijske efikasnosti u Gimnaziji i Mješovitoj srednjoj školi u Živinicama prisustvovao je ministar privrede Tuzlanskog kantona Mevludin Hodžić, a riječ je o Projektu “Pametne škole 2“ koji podrazumijeva ugradnju i instalaciju novih kotlova na biomasu.

Ističući da projekt sufinansira Vlada Tuzlanskog kantona te da je ukupna vrijednost investicije iznosila oko 93.000 KM, ministar Hodžić je izrazio zadovoljstvo što je projekt završen uspješno i kvalitetno i da su učionice tople.

– Ovaj projekt podrazumijeva zamjenu kotlovnica na fosilno gorivo sa kotlovnicama biomasu, pelet. Drago mi je da su direktori ovih škola prepoznali taj terend dekarbonizacije atmosfere, odnosno smanjivanje CO2, a uslov da se dobije ovaj projekt bio je da su zgrade ‘utopljene’ odnosno zamijenjena stolarija i obnovljena fasada – kazao je. 

U okviru projekta u šest škola na području Tuzlanskog kantona već su instalirane peći na pelet. Do kraja projekta peći na pelet biti će instalirane u još 12 škola u Tuzlanskom kantonu.

“Inovativnim umom do ICT pametnih škola” ili skraćeno “Pametne škole 2″ naziv je 3,6 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta, koji implementiraju Centar za razvoj i podršku Tuzla, Brodsko-posavska županija iz Hrvatske i Vlada Tuzlanskog kantona u okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Najnovije

spot_img