Novalić: Nema razloga za strah od nestašice hrane, činimo sve da zaštitimo građane

Preporučujemo

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić (SDA) je uputio poruku građanima nakon što je povećana prodaja životnih namirnica, saopćili su iz Vlade FBiH.

Poručio je da ne postoji razlog za strah od nestašice hrane te da postoje zalihe.

“Vidim u tržnim centrima gužve. Potpuno razumijem brigu svih, posebno penzionera. Prošli smo ratne golgote i znamo šta je strah i od nestašica. No, želim poslati poruku građanima da sada nema potrebe za izlaganjem tako velikim i vanrednim trošenjima i kupovinama zaliha namirnica. Sjetimo se i kada nas je prije dvije godine zahvatila kriza izazvana pandemijom koronavirusa. I tada smo iz straha pohrlili u prodavnice i nakupovali enormne količine hrane. Ne treba ponavljati istu grešku”, istakao je Novalić.

Napomenuo je da će 28. februara biti održana posebna sjednica Vlade FBiH te je ukazao šta će biti razmatrano na ovoj sjednici.

“Detaljno ćemo sagledati mogućnosti i razvoj situacije izazvane dešavanjima u Ukrajini. U kontaktu sam sa snabdjevačima, imamo hrane. Također, naše robne rezerve su pune žitarica. Imamo ih dovoljno za višemjesečnu proizvodnju brašna i hijeba. Zato nema razloga za zabrinutost”, uvjerava.

Prema njegovim riječima, djelovat će se preventivno u slučaju daljnjih poskupljenja te da se čini sve da se zaštite građani, saopćili su iz Vlade FBiH.

Najnovije

spot_img