Novalić: 100.000 doza vakcine u toku naredne sedmice, ruska strana danas potpisuje ugovor

Preporučujemo

Vlada FBiH danas očekuje potpis sa ruske strane ugovora koji poslan o nabavci vakcina za ovaj entitet, kazao je premijer Fadil Novalić na sjednici predstavničkog doma PS FBiH, a prvih 100.000 doza očekuje se u toku naredne sedmice.

Premijer je ponovio kako je cijena 14,31 euro po dozi, a da će ruski carinici doputovati zajedno sa vakcinama da provjere da li se te vakcine koriste za javnu upotrebu.

Vlada FBiH je u roku od 20 dana, od kada nam je Predsjedništvo BiH kazalo da rješavamo preko Zavoda za javno zdravstvo počela i privela kraju proceduru za nabavku vakcina. Danas očekujemo potpis sa ruske strane, sa naše je potpisan. Dakle ugovor o 500.000 doza Sputnjik Ve vakcine. Potpis ide direktno sa ruskim fondom.

Podsjetimo, kompanija “Medimpex“ iz Sarajeva nabaviće 500 hiljada “Sputnjik Ve” vakcina za Federaciju Bosne i Hercegovine, odlučila je Vlada Federacije na posljednjoj hitnoj sjednici.

Ugovorom treba definirati da ponuđač garantuje dobro izvršenje posla, da je količina prvog kontigenta najmanje 100.000 vakcina, a rok za njegovu isporuku tri radna dana od dana potpisivanja akreditiva.

Ugovorom će biti definirano da će se plaćanje cijene vršiti sukcesivno, po isporuci vakcina i dobivanja odobrenja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za upotrebu vakcine.

Vlada je Ad hok tim zadužila da nastavi s radom i sa svim ostalim ponuđačima koji zahtijevaju dodatne rokove za dostavljanje ponuda ili eventualno novim ponuđačima, koji se naknadno pojave nastavi pregovore za nabavku dodatnih količina vakcina.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img