Njemačka i Slovenija: BiH u 2018. godini ostala bez 15.000 radnika

Preporučujemo

U 2018. godini putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH u Njemačkoj je zaposleno 1.000 bh. državljana. Tačan broj državljana koji su se zaposlili u Njemačkoj niko ne zna, s obzirom da Agencija nema podatke za državljane koji su se zaposlili mimo Agencije za rad i zapošljavanje. Riječ je isključivo o 1.000 njegovatelja.

Kada je riječ o zapošljavanju u Sloveniji do kraja oktobra 2018. godine izdato je 13.198 radnih dozvola. Agencija još uvijek nema podatke za posljednja dva mjeseca prošle godine, potvrdili su iz Agencije za rad i zapošljavanje za Patriju.

Uzimajući u obzir redove pred Ambasadom Slovenije koji su skoro pa svakodnevni procjena je da će broj izdatih dozvola preći 15.000.

U Sloveniju odlaze najviše varioci, vozači, zidari, bravari te ostali radnici u građevinskom sektoru. BiH i Slovenija imaju međudržavni sporazum o zapošljavanju za sva zanimanja. Dok Slovenija uvozi radnu snagu, privrednici i realni sektor u BiH ostaju bez prijeko potrebnih radnika. Uzimajući u obzir niske plaće koje nisu dovoljne za život u BiH, sve je više razloga zbog kojih odlaze radnici. Na to upozoravaju i poslodavci. Oni koji su spremni povećati plaće radnicima, od države traže da ih rasterete nameta zbog kojih su najviše na gubitku radnici. Već sada se BiH suočava sa manjkom radne snage iz stručnih oblasti kao što su metalska i drvna industrija.

Slika nije ništa bolja ni u 2019. godini. S prvim radnim danima redovi su ispred Njemačke i Slovenske ambasade.

Šta će se dogoditi kad sljedeće godine za rad u Njemačkoj ne budu više potrebne radne dozvole i koliko će se BiH tada suočiti sa odlivom radno sposobnog stanovništva.

Procjene su da će za četiri godine, sa ovakvim i većim trendom odlaska stanovništva u BiH živjeti skoro samo penzioneri.

(RTV GD/NAP)

Najnovije

spot_img