Njemačka će suditi stogodišnjaku koji se tereti za ubistvo 3.500 ljudi u nacističkom logoru

Preporučujemo

U Njemačkoj će se suditi bivšem čuvaru nacističkog logora, jer je optužen za ubistvo 3.518 osoba. Riječ je o osobi čiji identitet još nije poznat, a koja sada ima 100 godina.

Tužitelji su jučer potvrdili da će suđenje početi u oktobru ove godine. Ukazali su na to da su ga ljekari pregledali i zaključili da je sposoban biti na dvoiposatnim dnevnim ročištima. Prema pisanju BBC-a, informacija da će mu se suditi je prvo potvrđena za njemački list Welt am Sonntag.

Mediji u ovoj zemlji su objavili da se očekuje da će ovo biti jedno od posljednjih suđenja za zločine koji su počinjeni u nacističkom režimu. Preživjele žrtve i izvršitelji zločina sada su veoma stari.

Optužen je za ubistva onih koji su bili u logoru Sachsenhausen u blizini Berlina od 1942. do 1945. godine. Pretpostavlja se da je u ovom logoru od 1936. do 1945. bilo skoro 200.000 ljudi. U njemu su pritvarani politički neprijatelji, ratni zarobljenici i drugi neprijatelji režima.

Prema podacima Muzeja Sachsenhausen, desetine hiljada logoraša je ubijeno i umirali su zbog gladi, bolesti, prisilnog rada i drugih nehumanih okolnosti.

U Njemačkoj se i dalje procesuiraju bivši čuvari nacističkih logora, a to je posebno izraženo od 2011. godine, kada je John Demjanjuk osuđen za masovna ubistva. Preminuo je čekajući na odluku po njegovoj žalbi.

U julu prošle godine je osuđen 93-godišnjak – utvrđena je njegova odgovornost kao bivšeg čuvara u logoru za 5.000 zatvorenika, piše BBC.

Najnovije

spot_img