Nezuk: Upriličeno okupljanje preživjelih pripadnika 28. divizije Armije RBiH (FOTO)

Nezuk: Upriličeno okupljanje preživjelih pripadnika 28. divizije Armije RBiH (FOTO)

1081
0
PODIJELI

U sklopu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici u Nezuku je večeras upriličeno druženje preživjelih veterana 28. Divizije Srebrenica .

” Cilj ovog okupljanja jeste da odamo počast poginulim pripadnicima 28. divizije, da evociramo uspomene na juli 1995. godine. Također, cilj našeg okupljanja jeste da pokušamo pričati priče i događaje o onome što se desilo, s ciljem da svi oni koji su počinili stravične zločine i zločin genocida ne izmaknu licu pravde. Svjedoci smo činjenice da naša borba nije obustavljena i ne smijemo stati ni nakon 20 godina. Nažalost i nakon dvije decenije od genocida u Srebrenici bivši borci 28. divizije se progone i hapse na osnovu potjernica koje raspisuje Republika Srbija, zemlja koja je izvršila agresiju na BiH” , kazao je Zulfo Salihović, jedan od preživjelih Srebreničana koji je dodao da preživjeli borci imaju obavezu da nastave borbu kako bi zaštitili prava i dostojanstvo boraca.

Današnjem događaju u Nezuku prisustvovali su, između ostalih, načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković, ministar za boračka pitanja u Vladi TK-a Fahrudin Skopljak te predsjednik Skupštine Tk-a Senad Alić.

Podsjećamo, sutra će iz Nezuka krenuti jedanaesti po redu “Marš mira ” koji bi prema najavama trebao okupiti blizu 10 hiljada učesnika.