Nevrijeme pogodilo centralnu i južnu Evropu, poginulo 13 osoba, od toga troje djece

Preporučujemo

Velika oluja koja je bjesnila širom Evrope ubila je najmanje 13 ljudi, uključujući troje djece.

Stradali su poginuli u snažnom nevremenu koje je u četvrtak pogodilo centralnu i južnu Evropu. Većina žrtava stradala je od pada drveća koje su srušili jaki udari vjetra u Italiji, Austriji i na Korzici.

Dvoje djece poginulo je pored jezera u Šentandražu u austrijskoj Koruškoj tokom snažnog nevremena u četvrtak. Još tri osobe poginule su u Donjoj Austriji kada je na njih palo drvo.

Tokom nevremena pored jezera, gdje je poginulo dvoje djece, povrijeđeno je još 15 osoba, od kojih dvije teže. Službe hitne pomoći upućene su na područje nakon nevremena, koje je rušilo drveće i otkrivalo krovove, a u jezeru je i dalje u toku potraga za nestalim osobama.

Gradonačelnik obližnjeg Volšperka, Hanes Primus, nakon nevremena je naveo da je šire područje “slično ratištu”.

Nakon nevremena, snabdijevanje električnom energijom teško je poremećeno na jugu zemlje, zbog čega su austrijske željeznice obustavile saobraćaj u austrijskoj Koruškoj, istočnom Tirolu i austrijskoj Štajerskoj.

Uzrok prekida je veliki nestanak struje, saopšteno je iz željeznice. Mnogi putnici su zaglavili u vozovima, a alternativni transport bio je moguć samo u ograničenoj mjeri.

Austrijska meteorološka agencija ZAMG saopštila je da je brzina vjetra u pogođenim područjima premašila 100 kilometara na sat. Najveća brzina vjetra izmjerena je u Neumarktu u austrijskoj Štajerskoj, gdje je vjetar duvao na udare brzinom od 139 kilometara na sat.

Prema riječima meteorologa, nevrijeme se na zahvaćenom području smirilo, ali i dalje upozoravaju na nevrijeme, jer se olujni oblaci kreću nad Bečom, Donjom Austrijom i Gradiščanskom.

Snažna oluja opustošila je sjever Italije, odnijevši dva života u Toskani. Nekoliko ljudi je povrijeđeno u obilnim kišama i vjetrovima koji su dostizali brzinu veću od 100 kilometara na sat. Nevrijeme je pogodilo i Veneciju, gdje su komadi cigle pali sa zvonika na Markovom trgu.

Vatrogasci su do sada izveli više od 150 intervencija u regijama Ligurija i Toskana, a nevrijeme je teško zahvatilo i regiju Emilija-Romanja. Prema prognozama, nevrijeme na sjeveru zemlje trajat će još 36 sati.

Na sjeveru zemlje u padu drveća poginule su dvije osobe. Žrtve su bili muškarac u Lući i žena u Karari. Još četiri osobe su povrijeđene u padu drveća.

U mjestu Barga nalet vjetra je otkinuo dio krova, koji je potom pao na automobil u kojem su bili ljudi. Prijavljena je šteta na pijaci u primorskom ljetovalištu Marina di Karara nakon što je jaka oluja izazvala poplavu.

U Liguriji, obalu između Ćavari i Sestri Levante poplavio je snažan morski val, koji je odnio neke kuće na plaži i oštetio dalekovod. Oluja je pogodila i Veneciju, gdje su komadi cigle pali sa zvonika na Markovom trgu. Turisti su brzo evakuisani, a prostor je već ograđen. Dvije osobe su lakše povrijeđene.

Italija se cijelo ljeto suočava sa ekstremnim vremenskim uslovima. Dok šumski požari haraju južnim područjima, sjever zemlje sada pogađaju jake kiše i oluje nakon duge suše.

Snažna oluja sa poginulima pogodila je i Korziku. Oluja je donijela orkanske vjetrove od preko 200 kilometara na sat i jake pljuskove. Pet osoba je poginulo, 45.000 domaćinstava ostalo je bez struje.

Francusko ostrvo u Sredozemnom moru, Korzika, koje je veoma popularno među turistima, pogođeno je gradom, obilnim padavinama i vjetrovima jačine 224 kilometra na sat. Više kiše palo je za nekoliko sati nego u mjesecima zajedno.

Trinaestogodišnja djevojčica umrla je kada je drvo palo na njen bungalov u kampu u blizini Sagone na zapadnoj obali ostrva. U padu drveta povrijeđeno je još devet osoba, od kojih jedna teže. Jedna 72-godišnja žena umrla je na obližnjoj plaži nakon što je krov kuće na plaži pao na njeno vozilo.

Također, 46-godišnji Francuz poginuo je u kampu u blizini odmarališta Kalvi, a 23-godišnja Italijanka je teško povrijeđena dok je kampirala u blizini. U blizini zaljeva Đirolata poginuo je ribar, a sjeverno od grada Bastije poginuo je kajakaš.

Francuske vlasti pozvale su ljude da izbjegavaju putovanja i preduzmu druge mjere predostrožnosti usred najavljenih oluja nakon što su u srijedu izdata vremenska upozorenja za nekoliko mediteranskih departmana, obalu Normandije i područje Liona.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin, koji je prošle sedmice posjetio mjesta zahvaćena velikim šumskim požarima, već je otputovao na ostrvo, izražavajući svoju podršku Korzikancima na Tviteru.

Trenutno je oko 35.000 domova i dalje bez struje na Korzici.

Ovo je bio već treći dan intenzivne kiše u velikom dijelu južne Francuske, koja je izazvala velike poplave.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img