Nema više divljanja po autoputu: Njemačka uvodi ograničenje brzine na 130 km/h

Preporučujemo

Njemačka vlada razmatra uvođenje brojnih mjera ne bi li se smanjilo zagađivanje okoliša, koje uzrokuju automobili. Među tim mjerama je i uvođenje ograničenja brzine na svim dionicama autoputeva.

Osim toga, Nacionalno vijeće, koje se bavi zagađenjem okoliša uzrokovanim saobraćajem, predložilo je vladi i povećanje poreza na gorivo, prenose njemački mediji.

Naime, među predloženim mjerama za smanjenje zagađenja zraka, koje bi stupile na snagu 2023. godine, su i uvođenje ograničenja brzine na 130 kilometara na sat na svim dionicama autocesta u Njemačkoj te povećanje poreza na gorivo, piše Spiegel.

Ako se usvoje predložene mjere, kako ističu analitičari njemačka ekonomija bi mogla biti ugroženo. S druge strane ako Njemačka ne zadovolji standarde o emisiji štetnih ispušnih plinova koje je propisala Evropska unija, očekuju ju visoke kazne.

Tako je pred Vladom sada težak zadatak, jer mora zaštititi životnu sredinu, a mora sačuvati snažnu automobilsku industriju. Konačan izvještaj o ovoj temi vlada Njemačke će dobiti krajem marta.

(RTV GD/Klix)

Najnovije

spot_img