Nastavljena ekshumacija u Kozluku,pronađeni posmrtni ostaci 15 žrtava

Nastavljena ekshumacija u Kozluku,pronađeni posmrtni ostaci 15 žrtava

520
0
PODIJELI

Istražitelj Tužilaštva BiH, nalazi se na lokaciji ekshumacije, gdje već nekoliko dana koordinira rad ovlaštenih službenih osoba u procesu ekshumacije.

Prema prikupljenim dokazima, na lokalitetu deponije, strijeljano je oko 1000 žrtava bošnjačke nacionalnosti, muškaraca i dječaka sa područja Srebrenice, a ovo strijeljanje niko nije preživio.

Tijekom ekshumacije, pretražuje se lokalitet za koji postoje saznanja da se na više mikro-lokacija na tom području nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava.

S obzirom da su sa ovog lokaliteta, vršena izmještanja posmrtnih ostataka strijeljanih žrtava na druge lokacije, još uvijek se traga za najmanje 200 posmrtnih ostataka žrtava ubijenih na ovoj lokaciji.

Po nalogu Tužilaštva BiH nedavno je lišen slobode jedan osumnjičeni za kazneno djelo genocida, koji se dovodi u vezu sa ubojstvom žrtava na lokalitetu deponije u Kozluku.

S obzirom da je ova ekshumacija važna i za predmete koji se vode u Haškom sudu, istražitelju Tužilaštva BiH priključile su se i kolege iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, jer će se dokazi iz ovog procesa ekshumacije koristiti i u predmetima Haškog tribunala.

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci najmanje 15 žrtava a situacija se mijenja iz sata u sat. U narednom periodu bit će pretraženo još nekoliko mikro-lokacija na ovom području, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Po nalogu istražitelja Tužilaštva BiH, ekshumaciju provode stalni sudski vještak sudske medicine, policijski djelatnici MUP-a RS, predstavnici Instituta za nestale osobe BiH i Međunarodne komisije za traženje nestalih.

Proces ekshumacije intenzivno se nastavlja i u narednim danima.