Nakon obustave letova Wizz Air očekuje normalno poslovanje od jula

Preporučujemo

Niskotarifni avioprijevoznik Wizz Air očekuje da će se vratiti normalnom poslovanju od jula nakon što je bio prinuđen obustaviti poslovanje u regionu bivše Jugoslavije (Skoplje, Beograd i Tuzla) jer su sva tri aerodroma zatvorena zbog koronavirusa.

Generalni direktor Wizz Air-a Jozsef Varadi rekao je da će situacija u aprilu biti slična ovoj u martu što znači da bi se svakodnevno mogle mijenjati odluke o broju otkazanih letova, te je naglasio da bi se te usluge mogle normalizovati od jula.

“Wizz Air obavlja 20 posto manje letova od predviđenih, a od 121 aviona, deset je prizemljeno. Ni zaposleni nisu otpušteni, ali je neko osoblje poslano na dopust. Wizz Air bio je primoran obustaviti sve operacije u bivšoj Jugoslaviji zbog zatvaranja aerodroma na svoja tri glavna tržišta u regiji”, rekao je Varadi.

Varadi je također naglasio da trenutna epidemija koronavirusa neće izazvati ekonomsku krizu u ovoj kompaniji.

“Prema analizama rađenim unutar industrije avio-prevoza, Wizz Air je jedna od najjačih kompanija na svijetu u pogledu likvidnosti i solventnosti. Čak i da nemamo ni jedan jedini let, i dalje bismo mogli da se finansiramo oko tri godine. Mnogi naši konkurenti imaju novca za mjesec-dva likvidnosti, mnogi pokušavaju da dobiju zajmove i pregovaraju sa vladama kako bi dobili finansijsku pomoć. Pa čak i ako dobiju tu pomoć, njihovi planovi će morati drastično da se mijenjaju jer novac mora biti vraćen. Očekujemo da će slabiji avio-prevoznici nestati ili dodatno oslabiti, dok će jaki biti u značajno boljoj poziciji nakon krize”, zaključio je Varadi.

Najnovije

spot_img