Nakon dvije decenije: Srebrenica ponovo dobila poslastičarnicu

Nakon dvije decenije: Srebrenica ponovo dobila poslastičarnicu

244
0
PODIJELI

Srebrenica je nakon skoro dvije decenije ponovo dobila poslastičarnicu. Stanovnici ovog gradića sada imaju mogućnost porodično izaći na kafu i kolače u poslastičarnicu Malboro, dok su do sada su za kupovinu gotovih kolača morali odlaziti u Bratunac, prenosi Anadolu Agency.

Inače, u posljednje vrijeme Srebrenica je ostala bez mesnice, a odavno nema pekaru jer je vlasnik odlučio da otvori poslastičarnicu.

Emir Hadžiarapović, početkom rata kao izbjeglica otišao je u Holandiju, gdje je živio i radio. Odlučio je da se vrati u svoju Srebrenicu i obraduje svoje sugrađane otvaranjem kafe-poslastičarnice.

Građani su oduševljeni inicijativom svog sugrađanina. Svakodnevno svraćaju sa djecom jer u sklopu kafe-poslastičarnice postoji i mala igraonica. “Lijepo je kad imaš mjesto gdje možeš izaći sa porodicom. Poslastičarnica nam je falila, dolaze porodični ljudi, za sve je otvoreno”, kaže Zekerijah Hadžić.

Jelena Bibić, dvadeset godina je provela na birou za zapošljavanje. Otvaranjem kafe-poslastičarnice u Srebrenici dobila je priliku za posao.

“Evo, pružila mi se prilika da radim. Zahvalna sam Emiru na ukazanom povjerenju, jer većina poslodavaca odlučuje da zaposli mlađe ljude, za nas koji smo prešli neke godine mala je mogućnost za posao”, kaže Jelena Bibić, radnica u kafe-poslastičarnici.

Građani Srebrenice za kilogram mesa trebaju putuju u deset kilometara udaljeni Bratunac. Srebrenica nema ni obućara, krojača i mnogih zanatlija koji su egzistirali u ovom gradu prije rata.

“Ja pokušavam da promjenim trenutnu situaciju, otvorio sam poslastičarnicu, nadam se da će i drugi probati da otvore nešto drugo. Meni je drago da su građani oduševljeni, to mi je dovoljno, ali se nadam da će ovaj lokal dobro raditi i da će opstati u Srebrenici”, kaže Emir.

Građani Srebrenice se nadaju da Emir neće biti usamljen primjer, da će mu se pridružiti i drugi ljudi koji su otišli iz ovog grada, da će se vratitii napraviti nešto slično u Srebrenici.