Na području TK-a već sedam dana nema novih slučajeva koronavirusa

Preporučujemo

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu se poboljšava, s obzirom na to da je posljednji slučaj zaraze koronavirusom potvrđen prije sedam dana. U sedmodnevnom periodu ukupno su testirane 893 osobe, a značajno je da se smanjio i broj aktivnih klastera.

Kako su naveli iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli u protekla 24 sata testirana su 132 uzorka, a svi rezultati na SARS-CoV-2 su bili negativni.

Od početka epidemije koronavirusa u ovom kantonu ukupno je testirano 2.514 uzoraka , a pozitivni rezultati su zabilježeni kod 84 osobe. Ovog ponedjeljka ostalo je aktivno 58 slučajeva.

Znatno je smanjen i broj oboljelih osoba koje se nalaze na bolničkom liječenju, a prema riječima Čolić, u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli trenutno je hospitalizirano pet pacijenata, u Centru za srce jedan, a jedna pacijentica je prebačena u brčansku bolnicu.

“Stanje osoba u hospitalnim uslovima je stabilno, niko nije životno ugrožen i nemamo nikoga ko je priključen na respirator za vještačko disanje”, istaknula je Čolić te naglasila da se u kućnoj izolaciji nalazi 51 osoba kod koje je potvrđen koronavirus.

Resorna ministrica je kazala da se u proteklom periodu 20 osoba oporavilo u bolnici i tri su iz kućne izolacije, a nažalost, dvije pacijentice starije životne dobi su preminule.

U Tuzlanskom kantonu trenutno je aktivno pet klastera, od ukupno osam koliko ih je bilo.

Također, kako odmiče vrijeme smanjuje se i broj aktivnih slučajeva u klasterima Centra za srce u Tuzli gdje je je u vrijeme objave članka bilo 25 osoba, zatim slijedi Srednja Špionica sa 13, Klinika za bolesti uha, grla i nosa u tuzlanskom UKC-u sa 10 i Sapna sa sedam. Porodični klaster u Tuzli broji dvije zaražene osobe, jedna osoba nije svrstana niti u jedan od aktivnih, a ugašeni su klasteri u Banovićima, Lukavcu i Gračanici.

U kućnoj izolaciji se nalazi 807 osoba kod kojih nije potvrđena zaraza SARS-CoV-2 virusom.

Iako se epidemiološka situacija poboljšava, iste mjere zabrane i dalje su na snazi. Međutim, primjetno je nešto lagodnije ponašanje pojedinih građana koji u potpunosti nisu doslijedni naredbama nadležnih.

Na gradskim ulicama primjetno je kretanje djece i osoba starijih od 65 godina, kao i onih koji ne koriste zaštitnu opremu u vidu maski i rukavica.

Zbog toga su iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona uputili apel svim građanima u kojem su naveli da je pridržavanje mjera zakonska obaveza za sve stanovnike u cilju sprečavanja ponovnog širenja zaraze koronavirusom.

(RTV GD/klix)

Najnovije

spot_img