Na današnji dan, prije 27.godina, poginuo je “Kapetan Hajro”

Preporučujemo

Prije 27 godina, 30. oktobra 1992. godine, prestalo je kucati srce Hajrudina Mešića, u narodu poznatog kapetana Hajre, jednog od najvećih sinova koje je Bosna i Hercegovina ikada imala.

Bio je to 30. oktobar 1992. godine kada su se borci Hajre kapetana pokušali spojiti sa jedinicama u opkoljenoj Kamenici i drugim jedinicama iz Srebrenice. Akcija je tekla po planu, jedinice Hajre kapetana bile su nadomak cilja, ali…

U eksploziji granate u rejonu Nezuka, jedan geler pogodio je Hajru kapetana u leđa i ubio. Uslijedio je šok, očaj, bol, panika… Akcija je zaustavljena, a jedinice Armije R BiH nikada se više nisu uspjele spojiti sa srebreničkim jedinicama i tako spriječiti pripremljeni genocid, koji će horde Radovana Karadžića i Ratka Mladića realizirati u julu 1995. godine.

Nakon pogibije Hajre kapetana, brigada koju je oformio i koja je nosila naziv Prva teočanska, preimenovana je u 255. brdsku brigadu “Hajrudin Mešić”, koja će kasnije postati i slavna.

Njegovi saborci ispričali su kako je Hajro kapetan, dan prije pogibije, pjevao pjesmu o Zmaju od Bosne, a zbog neviđene hrabrotsti i odanosti zemlji Bosni za života je stekao ime Zmaja od Majevice.

Hajrudin Mešić pogijuo je u plemenitoj misiji, pokušavajući otvoriti koridor prema Srebrenici, kako bi pomogao opkloljenom i napaćenom narodu Kamenice, koji je mjesecima umirao od gladi i svakodnevnog žestokog granatiranja. Tog 30. oktobra 1992. godine Bosna i Hercegovina je ostala bez jednog od najvećih svojih sinova.

Kapetan Hajro dobitnik je priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka”, a posthumno je unaprijeđen u čin brigadnog generala Armije R BiH i odlikovan Ordenom narodnog heroja oslobodilačkog rata Armije R BiH.

U okviru obilježavanja 27. godišnjice od pogibije legendarnog “Kapetana Hajre”, sinoć je u sali BKC-a Teočak, koja je bila ispunjena do poslednjeg mjesta, upriličena svečana akademija posvećena njegovom liku i djelu.

Za danas je predviđen obilazak mjesta pogibije Hajrudina Mešića u Nezuku, gdje će biti položeno cvijeće i proučen Jasin.

Počast jednom od najvećih sinova koje je ova domovina ikada imala bit će odata i na šehidskom mezarju u Sniježnici, gdje je “Kapetan Hajro” ukopan, a nakon toga će se proučiti tevhid u džamiji u Sniježnici.

(RTV GD/Dnevni Avaz)

Najnovije

spot_img