Muškarac iz Živinica preminuo od posljedica gripe

Preporučujemo

Muškarac iz Živinica starosne dobi 40 godina preminuo je u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli usljed komplikacija koje su nastale s teškom respiratornom infekcijom (SARI), saznaje portal Klix.ba.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, muškarac koji je jučer preminuo nalazio se u Klinici za zarazne bolesti.

“Ovaj pacijent je imao tešku respiratornu infekciju (SARI), ali kod njega nije bila mikrobiološki dokazana influenca. Prema uputama je bio pod sentinel nadzorom, imao je tešku upalu pluća i sve ostale probleme. Nalazio se u Zavodu za anesteziju gdje je bio priključen na aparatu za vještačku ventilaciju, a tu je i preminuo”, potvrdio je za Klix.ba načelnik Klinike za zarazne bolesti Sead Ahmetagić.

Ahmetagić je za naš portal rekao da je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli od 1. januara ove godine do danas hospitalizirano 38 pacijenata sa sumnjom na influencu, odnosno virus gripe.

“Trenutno u UKC-u Tuzla ima 27 hospitaliziranih bolesnika, 18 je u Klinici za zarazne bolesti, jedan u Klinici za plućne bolesti, dva su u Klinici za dječije bolesti i šest je u Zavodu za anesteziju i oni su priključeni na mehaničku ventilaciju (aparati za vještačko disanje, op.a.). Svih šest pacijenata je sa teškim oblikom respiratorne infekcije (SARI). Također, kod njih pet je potvrđena influenca tipa A, a kod jednog nije”, precizirao je Ahmetagić.

Kao izliječeno ili sa poboljšanom kliničkom slikom dosad je iz Klinike za zarazne bolesti otpušteno 11 pacijenata, jedna a osoba je otpuštena iz Zavoda za anesteziju.

Testiranje s molekularnom dijagnostikom u Zavodu za mikrobiologiju u Tuzli počelo je 1. decembra prošle godine, a prvi potvrđeni slučaj influence tipa A zabilježen je 13 dana kasnije.

Dosad je testirano 35 osoba, od čega je 25 odraslih osoba i desetero djece. Kod četiri odrasla pacijenta potvrđena je influenca H1N1, a kod šest H3N2. Kod dvoje djece potvrđena je influenca gripe podtipa H1N1.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli kao najbolji vid zaštite od virusa gripe navode vakcinaciju.

Građanima se u ovom periodu posebno savjetuje vakcinisanje jer još uvijek za to nije kasno, zatim redovno pranje ruku, stavljanje ruke preko usta prilikom kašljanja, izbjegavanje šetanja na otvorenom, odnosno mjestima gdje je prevelika koncentracija građana.

Također, ukoliko se pojavi virus gripe, građanima se savjetuje mirovanje.

Pred našom zemljom nalazi se epidemijski šestosedmični val koji se očekuje u narednom periodu, a zbog nepovoljne epidemiološke situacije u regiji posjete pacijentima u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli obustavljene su do daljnjeg.

Najnovije

spot_img