Mraz i snijeg donijeli probleme voćarima: Proizvođači se boje da neće imati šta ubrati

Preporučujemo

Proljetni mraz i snijeg, koji je ovih dana osvanuo u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine, donio je brojne probleme poljoprivrednim proizvođačima.

Najgore će proći voćari koji su već počeli brojati štetu na uništenim izbeharalim zasadima.

Ono što dodatno otežava situaciju su prognoze meteorologa da će i u narednim danima temperature padati ispod nule.

Samo neki voćari imaju sistem orošavanja

Gradačački voćari jedni su od najpogođenijih u našoj zemlji novonastalim štetama usljed vremenskih neprilika. Osim voćara štete trpe i otkupljivači koji nemaju šta otkupiti i plasirati dalje u prodaju.

Jedan od njih je i Edvin Taletović, predsjednik Poljoprivredne zadruge PMG-VIP, koja se bavi otkupom voća i povrća, skladištenjem, prebiranjem, sortiranjem i pakovanjem.

– Sad sam baš bio sa proizvođačima i razgovarao o svemu ovome. Svi ostali poljoprivredni proizvođači mogu eventualne štete nekako i premostiti, ali voćari, bez behara i rodnog pupa nemaju proizvodnje jer neće imati šta ubrati ako se ovako vrijeme nastavi. Ipak se nadamo da neće biti tako ekstremno, ali ako se obistini, teško da ćemo imati išta ubrati – kaže Taletović.

Dodaje kako su trenutno najpogođeniji kruška i šljiva koje su u poodmakloj fazi precvjetavanja i zametanja ploda.

– Kolike će štete biti, možemo samo pretpostaviti. Sačekat ćemo da sve prođe, pa ćemo onda zbrajati. Voćari su pogođeni sa svih strana, od enormnih poskupljenja zaštitnih sredstava, mineralnih đubriva, goriva, do ekstremnih vremenskih uvjeta. Veoma je teško boriti se protiv nevremena jer na našem području samo nekoliko proizvođača na svojim plantažama ima sistem orošavanja. Radi se u skupoj investiciji i većina to ne može priuštiti, a s druge strane niko od nadležnih vlasti ne podržava taj vid finansiranja – navodi Taletović.

Zabrinuti su i voćari u entitetu Republika Srpska.

Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara “Prijedor” iz Prijedora, kaže “kako ovakvo vrijeme nikako nije dobro za pojedine vrste voća, poput kajsija, trešanja, šljiva, naročito nekih sorti ranih šljiva kojima temperaura već od minus jedan stepen pravi stopostotnu štetu”.

Nepovoljne prognoze meteorologa

– Ono što je u cvijetu možemo očekivati da nešto i preživi na temperaturi od minus dva stepena. Međutim, ako se obistine prognoze meteorologa za naredne dane da će temperature padati i do minus četiri i niže, onda su ugrožene sve voćke, ali ne samo one nego i stabla – kaže Marjanović.

Ističe “kako bi kod pojedinih voćki, poput šljive, kruške i nekih kasnijih sorti jabuke, štete mogle biti i stopostotne”.

– Nadamo se da neće, ali ako se obistine prognoze, ova godina mogla bi biti bez roda. Udruženje svake godine pokušava iznaći načine kako da proizvođači, odnosno njihovi voćnjaci, prežive ovakve uvjete, od toga da educiramo voćare da se učini sve da biljka bude potpuno zdrava jer samo takva može bolje podnijeti niže temperature, do kišenja, odnosno prskanja voćnjaka vodom uz pomoć raspršivača sve vrijeme dok traje mraz. Osim toga, ove prošle godine neki voćari odlučili su se i na osiguranje kod osiguravajuće kuće. Naravno, sve nabrojano ima svoje prednosti, ali i mane. Primjera radi, osiguravajuće kuće osiguravaju samo plod, a ne cvijet, što znači da smo tek nakon precvjetavanja osigurani. Ništa u našoj proizvodnji nije sigurno, pa proizvođačima ostaje da se hvataju za slamku i gledaju u nebo – zaključio je Marjanović.

(RTV GD/RTV TK)

Najnovije

spot_img