Moja adresa Srebrenica: 220 Srebreničana iz dijaspore izostavljeno s biračkog spiska

Preporučujemo

Centralna izborna komisija BiH objavila je spisak potvrđenih birača iz dijaspore koji će moći glasati na lokalnim izborima. Ipak, inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” saopćila je kako je zaprimila veliki broj poziva Bošnjaka izvan domovine koji nisu završili na važnoj listi.

“Za općinu Srebrenica registrovano je 2.301 osoba. Međutim, od ranih jutarnjih sati na našu adresu pristiže veliki broj prijava i pritužbi od strane Bošnjaka iz Srebrenice koji privremeno žive van granica Bosne i Hercegovine i koji su uredno popunili obrasce PRP1 za glasaje putem pošte, ali se ne nalaze na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH. Nikada ranije od strane Centralne izborne komisije nisu dobili nikakav odgovor da njihova prijava nije uredna, ili da postoji određeni nedostatak. Sada su izostavljeni. Pitamo se zašto?”, kaže se u saopćenju inicijative “Moja adresa: Srebrenica” pod nazivom “Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine podržava etničko čišćenje”, a koje potpisuje Predsjednik izbornog štaba “Moja Adresa Srebrenica” Sadik Ahmetović.

Navode kako su i ranije upozoravali da sumnjaju u rad Centralne izborne komisije te u njihovu profesionalnost i nepristrasnost.

“Dokaz tome je i ova zadnja odluka koja je donesena na štetu onih koji su preživjeli genocid i koji su silom protjerani sa svojih ognjišta. Preko 220 Srebreničana koji žive van granica Bosne i Hercegovine izostavljeno je sa spiska za glasanje putem pošte bez ikakvog objašnjenja, izostavljeni su i oni čiji su lični podaci zloupotrijebljeni kao što je slučaj porodice Pašalić koja trenutno živi u Holandiji, a registrovana da glasa iz Srbije, kako su naveli u CIK-u, razlog je dupla prijava. Ono što dodatno potkrepljuje sumnju, je da nisu izostavljeni oni Bošnjaci koji žive na području općine Srebrenica, čiji lični podaci su zloupotrebljeni, prijavljeni su da glasaju iz Srbije, oni su ostali, iako su dostavili lične izjave i dodatne dokaze da žive u Srebrenici i da glasaju na redovnom biračkom mjestu”, navodi se u saopćenju.

Tvrdi se kako su svi dokazi dostavljeni još prije zaključenja roka za prijavu za glasanje putem pošte općinskoj izbornoj komisiji i CIK-u, ali stanje se nije promjenilo.

“Pitamo se zašto? Da li je Centralna izborna komisija saučesnik u izbornom inženjeringu koji se priprema u Srebrenici? Od 220 Srebreniča koji su izostavljeni sa spiska nalaze se i oni koji nikada do sada nisu vadili lična dokumenta u Bosni i Hercegovini, žive van granica Bosne i Hercegovine, a nalaze se na popisu iz 1991. godine u Srebrenici i koji po Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine imaju pravo da se prijave i glasaju putem pošte. Centralna izborna komisija je i tu pristupila paušalno kod prihvatanja ili ne takvih prijava.

Primjer tome je, kako kažu, slučaj osobe koja je rođena 1990. godine u Srebrenici, dakle bila na popisu 1991 čija je prijava prihvaćena, a prijava majke koja je takođe rođena u Srebrenici nije prihvaćena, bez ikakavog objašnjenja, takvih je slučajeva dosta na ovom spisku od 220 lica, i ako je Izborni zakon jasan kao i uputstvo za glasanje izvan BiH.

Najnovije