Modriča: Internet prevarom “zaradio” oko 200.000 KM

Preporučujemo

Lice čiji su inicijali S.P. iz Modriče uhapšeno je u operativnoj akciji kodnog naziva “Mreža” s ciljem rasvjetljavanja krivičnih djela kompjuterska prevara, kojom je nezakonito pribavio oko 200.000 KM, koliko je do sada otkriveno.

“Akciju su realizovali policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske”, rekla je Srni načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Srpske Mirna Miljanović.

Miljanovićeva je naglasila da je u okviru akcije izvršen pretres na jednoj lokaciji na području Modriče i tom prilikom su pronađeni i oduzeti veći broj mobilnih telefona, SIM kartica, nosača SIM kartica, kao i drugih predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela.

“Lice se sumnjiči da je na društvenoj mreži Fejsbuk, korištenjem javno dostupnih fotografija i informacija više lica kreirao naloge na ime tih lica, nakon čega je u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi korištenjem aplikacije Mesindžer doveo u zabludu veći broj fizičkih lica koje je naveo da izvrše kupovinu i slanje SMS dopuna na više telefonskih brojeva vjerujući da pomažu njima poznatim licima”, istakla je Miljanovićeva.

Ona je dodala da je novac pribavljen na ovaj način, osumnjičeni upotrijebio za dopunu računa za onlajn klađenje kreiranih kod pravnog lica, kojim su mu kroz višestruke isplate isplaćeni različiti novčani iznosi.

“Lice lišeno slobode danas će biti predato uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju, radi određivanja mjere pritvora”, naglasila je Miljanovića.

Srna saznaje da je riječ o Sinišu Pejiću koji je od ranije poznat policiji. On je uhapšen i prošle godine zajedno sa Benjaminom Šabićem, koji je takođe iz Modriče, zbog kompjuterske prevare kojom su nezakonito pribavili oko 83.000 KM.

Najnovije