Mirno okupljanje majki i žena Srebrenice u Tuzli

Preporučujemo

Na trgu slobode u Tuzli održano je mirno okupljanje majki i žena Srebrenice. Kao i svakog 11. u mjesecu poruka je jasna: Pravda žrtvama, kazna zločincima!

Majke i žene Srebrenice ogorčene su čestitkom za rođendan ratnom zločincu Ratku Mladiću, koja je u petak osvanula u Bratuncu, desetak kilometara od Memorijalnog centra u Potočarima.

– To je širenje mržnje, nacionalizma, vrijeđanje žrtava… Čestitku su postavili njegovi saučesnici, odnosno ako oni nisu direktno učestvovali u genocidu jesu njihovi očevi ili drugi članovi rodbine. Poručujem narodu iz kojeg dolazi zločinac Mladić da se bar malo postidi, da suosjeća sa svojim komšijama i prijateljima, da nas ne vrijeđaju – kaže Nura Begović, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”.

Također komentarisala je i formiranje predmeta protiv Milorada Dodika zbog negiranja genocida i izrazila nadu da će Tužilaštvo BiH do kraja raditi na tome. Prokomentarisala je i navode o izjavi visokog predstavnika Christiana Schmidta.

– Čuli smo vijest o izjavama visokog predstavnika. Reagovali smo odmah i ako je to rekao morao bi nam se izviniti. Pratimo sve njegove odluke, sve njegove javne istupe. Čujemo sad nagađanja o njegovoj izjavi, da li je rekao ili nije, očekujemo da napiše, da kaže je li rekao ili nije. Ako je rekao, neka se izvini… Neka zakaže sastanak sa svim udruženjima, pa neka nam kaže šta je rekao – porućila je Begović.

Mirno okupljanje majki i žena Srebrenice okončano je učenjem Fatihe za sve žrtve genocida.

(RTV GD/FENA)

Najnovije

spot_img