Milanu Trišiću počelo suđenje za ratne zločine u Bratuncu

Preporučujemo

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi počelo je suđenje Milanu Trišiću, bivšem pripadniku Teritorijalne odbrane (TO), zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog 1992. godine u selu Hranča i Bratuncu.

Tužilaštvo BiH po 22 tačke optužnice tereti Trišića da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO), zajedno s drugim formacijama učestvovao u progonu civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Hranča i iz Bratunca – zatvaranjima, prisilnim nestankom, mučenjem i ubistvima.Trišić se tereti da je 3. maja 1992., naoružan i uniformisan, zajedno s drugim osobama, uputio 50 žena i djece iz sela Hranča prema autobuskoj stanici, gdje je već bilo oko 250 mještana sela, nakon čega su odvedeni na stadion “Bratstvo”. Kasnije su, prema optužnici, zapaljene 43 kuće u zaseoku Ramići.

On je optužen i da je 9. maja iste godine učestvovao u ispitivanju preostalog stanovništva sela Hranča, potom da je pljačkao kuće koje su kasnije zapaljene.Prema optužnici, Trišić je optužen da je u periodu od 9. do 11. maja, zajedno s drugim osobama – za vrijeme sprovođenja muškaraca u Osnovnu školu “Vuk Karadžić” u Bratuncu – civila Ahmeda Husanovića odveo u nepoznatom pravcu.

Tužilaštvo ga je također optužilo da je osiguravao transport civila Hranče u Osnovnu školu, dok su muškarci tjerani da pjevaju pjesmu “Od Topole do Ravne gore”. Kasnije ih je, prema optužnici, udarao govoreći zašto pjevaju četničke pjesme.- Prema šestoj tački optužnice, Trišić je 11. maja 1992. u Bratuncu, zajedno s drugim osobama, dok je sprovodio civile sa stadiona u logor u školu ‘Vuk Karadžić’, izdvojio Ibišević Selmu govoreći: ‘Ovakvi nam trebaju’, i udario ga je palicom. Ibišević je od udarca pao, od kojih povreda je kasnije preminuo – naveo je tužilac Ahmed Mešić.

U optužnici je navedeno da je Trišić optužen za smrti još nekoliko civila koji su bili zatvoreni u fiskulturnoj sali škole. On se tereti da je i nekoliko muškaraca izvodio u svlačionicu i WC, gdje ih je tukao željeznom “nogarom”, kao i da je automobilom više puta udarao Ćamila Karića, sve dok ga nije prignječio uza zid, od čega je ovaj i preminuo.

Kako je navedeno, Trišić je zajedno s drugim osobama izveo imama bratunačke džamije, tjerajući ga da pije pivu, a potom su ga teško udarali. Njegovo tijelo, kako je rekao tužilac, pronađeno je odvojeno od glave.

Trišić je u oktobru deportovan u BiH iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), gdje je procesuiran zbog davanja neistinitih podataka o učešću u ratu.

U uvodnoj riječi tužilac Mešić je kazao da će tokom dokaznog postupka saslušati 122 svjedoka, od kojih je 36 s mjerama zaštite, kao i vještaka medicinske struke. Vjeruje, kako ja naveo, da će predstaviti jasne dokaze šta se događalo, kao i radnje optuženog, koji će dokazati navode optužnice.

Odbrana je u ovom trenutku zadržala pravo da uvodnu riječ iznese nakon dokaznog postupka Optužbe.

Saslušanje prvog svjedoka Tužilaštva će biti naknadno zakazano.

Najnovije

spot_img