Memorijalni let golubova za žrtve genocida u Srebrenici

Preporučujemo

Više stotina golubova, simbola mira, pušteno je jutros iz Memorijalnog centra u Potočarima, kao i proteklih 15 godina, u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Članovi Ekološkog društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja iz Sarajeva na ovaj način odaju počast žrtvama i ukazuju na važnost mira.

Član tog društva Almir Gradišić Feni je kazao da deceniju i po puštaju golubove, za svaku žrtvu koja će biti ukopana po jednog.

– Ove godine je 19 dženaza, ali smo odlučili pustiti 300 golubova – rekao je Gradišić te najavio da će tradiciju nastaviti dok zadnja žrtva ne nađe smiraj.

Poručio je da poruku šalju cijelom svijetu, da se dešavanja iz Srebrenice ne smiju ponoviti nigdje.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari sutra će biti ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Azmir Osmanović, koji je imao 16 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Poljanci, a identificiran je u maju ove godine. Konačan smiraj ove godine će pronaći i Fikret Kiverić koji je imao 17 godina u momentu smrti. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u selu Kamenica 2008. godine. Zvanično je identificiran 2013. godine, a porodica je smogla snage da njegove posmrtne ostatke ukopa osam godina kasnije.

Ove godine konačan smiraj naći će i jedna žena, Zilha Delić. U momentu stradanja imala je 24 godine. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su na Kameničkom brdu 2019. godine, a identificirana je 2020. godine.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari bit će ukopani i otac i sin Aljić (Rame) Hajro i Aljić (Hajre) Jusuf. Hajro je imao 51 godinu kada je ubijen dok je njegovom sinu bilo 28 godina.

Najstarija žrtva koja će naći svoj konačni smiraj u Memorijalnom centru Potočari je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine u času smrti.

(RTV GLAS DRINE/FENA)

Najnovije

spot_img