Memorijalni centar Srebrenica: David Sasoli je svakim svojim potezom, komentarom i porukom pokazivao iskrenu posvećenost BiH

Preporučujemo

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine je izrazio zahvalnost i odao počast Davidu Sasoliju (Sassoli), predsjedniku Evropskog parlamenta, koji je preminuo sinoć u 65. godini u Italiji.

– David Sassoli kao pojedinac i Evropski parlament kao institucija su u ovim teškim godinama za našu zemlju bili na braniku borbe protiv sila mržnje, podjela i onih koji su negirali žrtve genocida. Sasoli je svakim svojim potezom, komentarom i porukom pokazivao svoju iskrenu posvećenost Bosni i Hercegovini, a posebno prema žrtvama genocida nad Bošnjacima sigurne zone UN-a Srebrenica. Gospodine Sasoli, hvala Vam – poručili su iz Memorijalnog centra.

David Maria Sasoli bio je italijanski političar i novinar te član Evropskog parlamenta od 2009. godine. Memorijalni Centar Srebrenica podsjeća na jednu od njegovih poruka povodom obilježavanja sjećanja na genocid u Srebrenici.

– Nije to samo najteži ratni zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata, već i kolektivni neuspjeh kojeg se moramo duboko sramiti. Genocid u Srebrenici je ostavio duboke emocionalne ožiljke kod preživjelih i stvorio dugotrajne prepreke političkom pomirenju među etničkim grupama u Bosni i Hercegovini. U ime Evropskog parlamenta, želim poručiti da dijelimo vašu bol i uvijek ostajemo uz vas, u solidarnosti – bila je poruka Davida Sassolija.

Najnovije

spot_img