Međunarodni dan nestalih, još se traga za 7603 osobe

Preporučujemo

U Bosni i Hercegovini još se traga za preko 7600 osoba nestalih tokom proteklog rata, rečeno je za BHRT iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. august, koji su proglasile Ujedinjene nacije, ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu.

U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u BiH je nestalo oko 35.000 osoba, a danas, dvije decenije nakon rata, traga se za 7603.

Na području Zapadnog Balkana do prošle godine je pronađeno i identifikovano više od 70 odsto od 40.000 lica koja su prijavljena kao nestala na kraju proteklog rata, a još se traga za oko najmanje 11.000, saopšteno je iz Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/. 

Obilježavanje u BiH

Simboličnim bacanjem ruža sa Starog mosta u Mostaru danas u podne počet će centralna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana nestalih.

Članovi Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH, članovi udruga obitelji nestalih osoba, kao i druge uzvanice manifestaciju nakon bacanja ruža okupit će se na Španskom trgu gdje će biti postavljena izložba “Gdje je?”.

Obratiće se gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjedatelj Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Nikola Perišić, predsjedatelj Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH Željko Stanić, šef izaslanstva Međunarodnog komiteta Crvenog križa u BiH Elmir Camić te zamjenik šefa programa Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) za zapadni Balkan Samira Krehić.

Dan nestalih i poginulih u Republici Srpskoj biće danas obilježen u porti Manastira Svetog Nikole na Ozrenu.

Biće služen parastos poginulim i nestalim, a potom je planirano polaganje vijenaca i cvijeća kod spomen-krsta, te obraćanje zvaničnika.

Republika Srpska još potražuje 1.652 nestala lica, od kojih 1.013 civila, 626 pripadnika Vojske Republike Srpske i 13 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

(RTV GLAS DRINE/BHRT)

Najnovije

spot_img