Među do sada identificiranim žrtvama za dženazu u Potočarima i tri maloljetnika

Preporučujemo

Do sada su identificirane 32 žrtve genocida koje bi trebale biti ukopane, odnosno za koje su se njihove porodice izjasnile da će ukopati njihove posmrtne ostatke na zajedničkoj dženazi 11. jula ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić je u razgovoru za Fenu kazala da su među identificiranim žrtvama koje će biti na ovoj dženazi i tri maloljetnika koji su imali 16 i 17 godina kada su ubijeni.

Po njenim riječima, najmlađi među do sada identificiranim je Vesid Ibrić. Imao je 16 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine iz masovne grobnice Liplje, na području Zvornika.

“Feris Mehmedović imao je također 16 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u dvije masovne grobnice – 2000. godine dijelovi skeleta ekshumirani su iz masovne grobnice Glogova na području Bratunca, a dijelovi skeleta ekshumirani su devet godina poslije, dakle 2009. godine, iz masovne grobnice Zalazje na području Srebrenice”, navodi Čengić.

Treći maloljetnik koji će biti ukopan na ovoj dženazi je Edin Burić koji je imao 17 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine iz masovne grobnice Liplje, na području Zvornika.

Čengić ističe da je među identificiranim žrtvama i jedna žena koja je u trenutku ubistva bila u šestom mjesecu trudnoće.

“Remzija Dudić imala je 20 godina kada je ubijena zajedno sa svojim suprugom Nijazijom Dudićem koji je imao 22 godine. Posmrtni ostaci ovog mladog bračnog para pronađeni su u masovnoj grobnici Rašića Gaj, na području Vlasenice 2016. godine, iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci tri žrtve. Zajedno s njima pronađeni su posmrtni ostaci Suvada Avdića koji je imao 33 godine kada je ubijen”, kazala je Čengić.

Po njenim riječima, najstarija žrtva koje je do sada identificirana, a predviđena je za ukop je Šahin Halilović, rođen 1924. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Kamenica na području Zvornika, a posmrtni ostaci Šahinovog sina Šahbaza ukopani su u Potočarima 2008. godine.

Čengić ističe da ovo nije konačan broj žrtava koje će biti ukopane na zajedničkoj dženazi u Potočarima ove godine, jer će u narednom periodu biti izvršene identifikacije žrtava u Podrinje identifikacionom projektu (PIP) u Tuzli, odnosno identifikacije će se obavljati sve do dženaze.

Čengić napominje da se u Podrinje identifikacionom projektu u Tuzli nalaze posmrtni ostaci 43 žrtve genocida koji su zvanično identificirani, dakle na temelju DNK analize i od strane porodica, ali uglavnom zbog nekompletnosti skeleta porodice se još nisu odlučile za ukop.

“Takođe, u PIP-u se nalaze i posmrtni ostaci 126 žrtava koje su identificirane na temelju DNK analize. Dakle, riječ je o aktivnim slučajevima, odnosno o preliminarno utvrđenom identitetu i planirano je da se u narednom periodu izvrši i zvanična identifikacija od strane porodica”, pojašnjava Čengić.

Posmrtni ostaci identificiranih žrtava ekshumirani su u ranijem periodu iz masovnih grobnica na području Donjeg Podrinja.

“Znatno manji broj identificiranih žrtava koje će biti ukopane 11. jula ove godine u Potočarima u odnosu na ranije godine posljedica je nedostatka informacija o potencijalnim pojedinačnim i masovnim grobnicama”, kazala je Čengić.

Podsjetila je da je posljednja masovna grobnica iz koje su ekshumirane žrtve genocida, masovna grobnica Rašića Gaj, na području Vlasenice, iz koje su 2016. godine ekshumirani posmrtni ostaci tri žrtve. Posljednja veća masovna grobnica je masovna grobnica otkrivena 2015. godine na smetljištu u Kozluku, na području Zvornika, iz koje je ekshumirano 55 posmrtnih ostataka, od čega 15 kompletnih i 40 nekompletnih posmrtnih ostataka žrtava genocida.

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida, 235 žrtava genocida ukopano je izvan Potočara u lokalnim mezarjima prema željama njihovih porodica.

“U Srebrenici se još uvijek traga za više od 1.000 žrtava”, kazala je Čengić.

(RTV Glas Drine/klix)

Najnovije

spot_img