Manifestacija “Teočanska sehara”: Otvorena škola crtanja, slikanja i izrade suvenira (FOTO)

Preporučujemo

U okviru projekta “Teočanska sehara“ koji implementira BZK „Preporod“ Teočak u saradnji sa Općinom Teočak i Ministarstvom za kulturu , sport i mlade TK u Teočaku je otvorena škola crtanja , slikanja i izrade suvenira tokom koje će učesnicima  biti omogućeno da kroz nadahnuto stvaranje razvijaju  kreativnost , sadržajno provedu  slobodno vrijeme , osjete radost umjetničkog stvaranja jer crtanje i slikanje su vještine koje se mogu neprestano nadograđivati.

Ovakav pristup umjetnosti značajno će doprinijeti  razvoju umjetničkog stvaranja i izlaganja  jer program škole slikanja i crtanja   mladima nudi mogućnost  detaljnijeg  upoznavanja sa štafelajskim načinom slikanja , osnovama likovnog izražavanja i kvalitetniji pristup savremenoj umjetnosti.

Koncept rada sa mladima predstavlja inovativni doživljaj kreativnog stvaranja u svrhu poticanja polaznika  na kreativno razmišljanje i podrazumijeva učešće djece sa posebnim potrebama. Polaznici radionica proći će tromjesečni  program u kojem će naučiti osnove likovnog izražavanja: crtež, smještaj u prostoru, proporcije,slikarske osnove, kompozicija, miješanje boja. Program je namijenjen svim uzrastima od 6 godina pa nadalje.

  „Voditelji kreativnih radionica svaki puta oduševljeno zavire  u  maštovitost  polaznika i potaknu ih  da se u što većoj mjeri oslobodi ista. Nema  nametanja  pravila već  učeničku  kreativnost obogaćujemo novim iskustvima i materijalima. Na radionice ne dolaze samo tzv. “talentirana djeca” već djeca koja se žele okušati i naučiti nešto. Svako dijete može naučiti nešto novo i postati vještije, a to  će mu koristiti  u nastavku  školovanju .  Svi se  ponose svojim radovima, a sve što naprave ostaje  u njihovom trajnom vlasništvu.“ Radionice su osmišljene da okupe djecu koja se mogu okušati u raznim aktivnostima koje potiču kreativnost, finu motoriku, crtanje, modeliranje, istraživanje unutar likovnih tehnika i izržaja. „Ističe koordinator  projekta Enes Avdičević

Projektne aktivnosti  pokrenute su  s ciljem kulturnog uzdizanja i osvještavanja, te educiranja mladih u području likovne umjetnosti. Polaznici škole crtanja , slikanja i izrade suvenira   imat će kvalitetniji pristup umjetnosti, galerijskom načinu izlaganja, upoznavanje s novim medijima, direktnoj  komunikaciji sa samim umjetnicima – voditeljima radionica što u konačnici  doprinosi educiranju mladih u području likovne umjetnosti.

Najnovije

spot_img