Maksimović i ostali: Ugljevička policija štitila Bošnjake

Preporučujemo

Na suđenju za zločine počinjene u Zvorniku, svjedokinja Odbrane ispričala je kako je ugljevička policija štitila bošnjačko stanovništvo u Janjarima (općina Ugljevik).

Fatima Ikanović, svjedokinja Odbrane Ljiljana Mitrovića, kazala je da je sve vrijeme rata ostala u Janjarima, te da je njenu porodicu, kao i ostale Bošnjake u tom mjestu, štitila ugljevička policija.

Ikanović je ispričala da je u Janjarima ostalo 45 Bošnjaka, te da su samo njena i još jedna porodica bile s djecom, dok su ostalo bile starije osobe.

“Policija iz Ugljevika je rekla da možemo svi da ostanemo, neće nas niko dirati. Imali smo zaštitu, sve po dva policajca u kući. Odvodili su nas i ljekaru, donosili su nam i namirnice”, kazala je Ikanović.

Svjedokinja je istaknula da su Janjare naselile izbjeglice srpske nacionalnosti, te da je Bošnjake policija štitila od nepoznatih osoba.

Ikanović se prisjetila pucnjave na njenu kuću za Božić 1993. godine, dodavši da su policajci koji su spavali u njenoj kući rekli da svi legnu na pod i da djecu pokriju jorganima, kako ih staklo s prozora ne bi povrijedilo.

Naglasila je da je jedan policajac pozvao Ljiljana, koji je ubrzo došao i rekao im da se ne brinu, a nakon izvjesnog vremena je ponovo došao i kazao da su oni koji su pucali “pohvatani”.

“Ljiljan je sve nas štitio. Obiđe nas, pita ima li problema”, rekla je svjedokinja pokazujući na optuženog Mitrovića.

Kako je istakla, njen sin je išao u školu i tokom rata, te je policija jedno vrijeme pazila na njega.

“Ono što sam rekla od srca je, sve je tačno”, izjavila je Ikanović.

Tužilaštvo BiH tereti Ljiljana Mitrovića – zajedno s Goranom Maksimovićem, Slavkom Perićem, Miletom Vujevićem, Vukašinom Draškovićem, Gojkom Stevanovićem, Rajom Lazarevićem i Mićom Manojlovićem – za napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine, te za sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno u selu Lokanj.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ugljevik, Mitrović njegov zamjenik, Slavko Perić komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Borko Lukić, drugi svjedok Mitrovićeve Odbrane i nekadašnji pripadnik SJB-a, kazao je da mu je kolega Ibrahim Hasić pričao da je njega i njegovu porodicu Ljiljan Mitrović propratio do Tuzle.

“Hasić mi je to 300 puta ponovio, zahvaljivao se”, rekao je Lukić.

Petar Petrović, treći svjedok Mitrovićeve Odbrane i nekadašnji pripadnik rezervnog sastava SJB-a Ugljevik, ispričao je da je 1992. godine dežurao zajedno s pripadnicima Vojne policije na punktu kod Termoelektrane Ugljevik.

Dodao je da je Ljiljan Mitrović bio aktivni policajac te da je on kontrolirao poslove oko smjena za rezervnu policiju na tom punktu.

Petrović je kazao da je čuo za događaj u Lokanju.

“Ja u Lokanju nisam nikad bio, čuo sam da je bilo sukoba, pucnjave, poginulih, toliko mogu reći”, izjavio je Petrović.

Nastavak suđenja je 13. maja.

Najnovije

spot_img